17/09/2021

Plaatsbeschrijving: laat u niet verrassen!

Bij het verhuren van een woning of appartement moet er op voorhand een gedetailleerde plaatsbeschrijving worden opgemaakt. Het betreft de feitelijke toestand van een onroerend goed op een bepaald moment: eventuele bijzonderheden en kenmerken van het goed worden neergepend, meestal aangevuld met foto’s ter verduidelijking. Maar hoe gaat zo’n plaatsbeschrijving in zijn werk?

Onze vastgoedadviseur Vincent legt uit: bekijk de video hierboven. 

Een plaatsbeschrijving maakt deel uit van de documenten die verplicht zijn bij de verhuring van een woning in België. Ongeacht of het gaat om een huis, appartement, gemeubileerde verhuring, kot … In Vlaanderen geldt de verplichting wel enkel voor huurwoningen die als hoofdverblijfplaats dienen voor de huurder, en dus niet voor een tweede verblijf. In Brussel en Wallonië ligt het nog iets anders: hier geldt dit voor alle woningen die worden verhuurd, behalve bij een vakantieverhuring.

Een plaatsbeschrijving is misschien verplicht, maar ook absoluut geen overbodige luxe: het document sluit op het einde van de verhuurperiode elke mogelijke discussie uit en is ter bescherming van alle betrokken partijen. Zowel voor de huurder als voor de vérhuurder is het een extra zekerheid aangezien niemand de oorspronkelijke staat van het pand kan betwisten.

De plaatsbeschrijving opstellen

Een plaatsbeschrijving is pas maar juridisch correct, wanneer de volgende regels worden nageleefd:

  • Het document is “op tegenspraak” opgesteld: zowel huurder als verhuurder (of hun vertegenwoordiger) waren aanwezig en verklaren zich akkoord.
  • Het document is opgemaakt toen het pand leeg stond of tijdens de eerste maand van bewoning.
  • Het document werd door beide partijen gedateerd en ondertekend.
  • Het document is gedetailleerd.

De plaatsbeschrijving betalen

Er bestaan twee methodes om een plaatsbeschrijving op te stellen. Een eerste mogelijkheid is dat verhuurder en huurder de plaatsbeschrijving samen opstellen. In dat geval zijn er geen kosten verbonden aan de opmaak.

Daarnaast is het ook mogelijk een expert in te schakelen die de plaatsbeschrijving vaststelt. In dat geval worden de kosten van de plaatsbeschrijving eerlijk verdeeld tussen de huurder en de verhuurder.

Wanneer de plaatsbeschrijving onderling geregeld zal worden, maar een van de twee partijen toch bijstand wil van een expert, zullen de kosten van zo’n eigen deskundige exclusief betaald worden door de vragende partij. De andere partij dient hierin dus niet bij te dragen.

Hou er overigens rekening mee dat de kosten voor de opmaak van een plaatsbeschrijving hoger kunnen liggen bij de verhuring van een huis, dan wanneer u een appartement (ver)huurt.

De plaatsbeschrijving registreren

Precies zoals dat moet met de huurovereenkomst, is het verplicht om de plaatsbeschrijving te registreren. Deze kan samen met het huurcontract worden geregistreerd, maar dit mag ook op een later tijdstip gebeuren.

Vraag onze hulp!

Naast de plaatsbeschrijving zijn er nog een aantal andere wettelijke verplichtingen waaraan moet worden voldaan, wanneer u een eigendom wenst te verhuren. Kiest u ervoor om samen te werken met Euro Immo, dan hoeft u zich hier niet in te verdiepen. Wij nemen dit pittige gedeelte voor onze rekening en zorgen ervoor dat alle juiste documenten voorhanden zijn.

Euro Immo is de partner voor uw vastgoedplannen! Contacteer ons vandaag nog.