28/12/2020

Dubbel glas: een opfrissing omtrent de huidige regelgeving

Zoals u weet, is dubbel glas verplicht in elke woning sinds dit jaar. Ramen van alle woningen (ook huurwoningen) moeten minstens dubbel glas hebben. Indien u als eigenaar direct kiest voor hoogrendementsglas, dan kan u onder bepaalde voorwaarden een premie krijgen. De dubbel glas-regel geldt voor zelfstandige woningen zoals studio’s, eengezinswoningen of appartementen. De dubbelglasverplichting geldt wel enkel voor de leefruimtes, keukens, slaapkamers en badkamers van een woning. Traphallen, inkomhallen en gangen hoeven dus geen dubbel glas te hebben.

Wat als uw woning niet aan de verplichting voldoet?

Bij een woningonderzoek (bijvoorbeeld op aanvraag van uw huurder) kent de wooninspecteur strafpunten toe als de woning niet aan bepaalde normen voldoet. Bij afwezigheid van dubbel glas worden er 3 strafpunten gegeven voor 1 raam met enkele beglazing, en 9 strafpunten voor meer dan 1 raam met enkele beglazing. Zelfs vanaf 1 januari 2023 wordt het aantal strafpunten opgetrokken naar 15 strafpunten, en kan de overheid uw woning ongeschikt of niet-conform verklaren. U dient de nodige werken dus te organiseren om uw woning verder conform te maken.

bron: https://www.vlaanderen.be/bouwen-wonen-en-energie/energie-besparen/dubbel-glas-verplicht-in-elke-woning-vanaf-2020

Wat is nieuw?

Vanaf 1 januari 2021 zal er rekening worden gehouden met de energiescore van de woning, vastgesteld in het energieprestatiecertificaat (EPC). De woning zal aan de dubbelglasnorm voldoen als die energiescore lager ligt dan de grenswaarde die de Vlaamse Regering heeft vastgesteld. Deze grenswaarden zijn 600 kWh/m² voor een open bebouwing, 550 kWh/m² voor een halfopen bebouwing, 450 kWh/m² voor een gesloten bebouwing en 400 kWh/m² voor een appartement.