07/07/2021

Euro Immo vat samen: het logiesdecreet

Elk toeristisch logies waar u mensen tegen betaling te slapen legt, moet voldoen aan dezelfde basisnormen inzake veiligheid en kwaliteit. Of het nu om een professionele uitbating of bijverdienste gaat en of het logies rechtstreeks wordt aangeboden of via tussenpersonen of een internetplatform: als eigenaar bent u beter goed op de hoogte van de algemene exploitatienormen, meer bepaald het logiesdecreet.

Onze vastgoedadviseur Elien legt uit: bekijk de video hierboven. 

Sinds 1 april 2017 geldt in Vlaanderen een vernieuw logiesdecreet wat betreft seizoensverhuur van vakantiewoningen. Waar eerst nog enkele loopholes en administratieve rompslomp heersten, is nu plaats voor een glasheldere en beknopte lijst aan regels omtrent vakantieverhuur. Ook nieuwe logiesvormen zoals kamers die via Airbnb aan toeristen verhuurd werden kregen in 2017 een wettelijk kader.

Op deze manier kan de overheid toeristen een minimale veiligheid en kwaliteit garanderen. Maar welke verplichtingen worden gesteld aan het adres van de verhuurder? En hoe zit het logiesdecreet precies in elkaar? EURO IMMO zet alles voor u op een rijtje.

Twee categorieën

In het logiesdecreet spreekt met over twee categorieën: kamergebonden logies en terreingebonden logies. Elk met hun eigen exploitatienormen. Als uitbater kiest u vrijblijvend uit een van deze categorieën, maar steeds in functie van de kenmerken van uw logies. Voldoet uw logies aan alle normen binnen één categorie? Dan mag u uw ‘logies’ zodoende uitbaten.

Hierdoor worden ook speciale toeristische initiatieven in het meest recente logiesdecreet opgenomen: natuurliefhebbers kunnen nu ook veilig en verantwoord een nachtje doorbrengen in een houten iglo-hut of hangend in een boom in een zogenaamde druppeltent, …

Garantie op veiligheid én kwaliteit

Het logiesdecreet verreist basisnormen in verband met hygiëne, verzekering en (brand)veiligheid, aangevuld met meer specifieke uitbatingsnormen per type logies. Er zijn zeven basisvoorwaarden:

 • De vakantiewoning moet voldoende proper en onderhouden zijn
 • De vakantiewoning mag niet voor minder dan één nacht worden verhuurd
 • U moet een verzekering hebben tot dekking van de burgerlijke aansprakelijkheid voor alle schade
 • U moet beschikken over een eigendomsakte of een huurovereenkomst
 • U mag niet veroordeeld zijn voor misdrijven
 • Er moet een brandveiligheidsattest aanwezig zijn
 • En de vakantiewoning moet voldoen aan de algemene openings- en uitbatingsvoorwaarden: deze beschrijven het absolute minimum dat een toerist mag verwachten op het vlak van meubilair, verlichting, elektriciteit, sanitair, verduistering, … Deze zaken moeten goed functioneren en vrij zijn van gebreken.

Stelt men een inbreuk op de regels vast? Dan kunnen u boetes worden opgelegd van €250 tot €25.000. Bij aanwezig veiligheidsgevaar kan de verdere verhuring zelfs verboden worden.

Wil u controleren of uw logies aan deze algemene regels voldoet? En/of uitgebreider geïnformeerd worden over de uitbatingsvoorwaarden? EURO IMMO weet hoe de vork in de steel zit. Ook met vragen omtrent brandveiligheid van uw woning kan u bij onze adviseurs terecht.

Uw logies aanmelden

Daarnaast moet u elk logies ook verplicht aanmelden. Een vakantiewoning die toeristisch verhuurd wordt, moet binnen de twee weken aangemeld worden bij Toerisme Vlaanderen. Deze aanmelding verloopt via een elektronisch of papieren standaardformulier. Wie deze administratieve zaken liever vermijdt, kan met een gerust hart beroep doen op EURO IMMO: wij handelen dit efficiënt voor u af.

Erkennen van uw vakantiewoning

Hoewel de toeristische vergunningsplicht werd afgeschaft, kan u uw logies wel vrijwillig laten erkennen door Toerisme Vlaanderen en eventueel een bijhorende comfortclassificatie aan te vragen. In dat geval kent de Vlaamse overheid mogelijks een aantal sterren toe aan uw verblijf. Deze aanvraag is volledig kosteloos, vereist geen extra maatregelen en kent heel wat voordelen:

 • u kan de erkenning en classificatie inzetten ter promotie van uw vakantiewoning
 • het erkenningsschild vertelt iets over de veiligheid en kwaliteit van uw logies aan kandidaat-toeristen
 • het schild marketinggewijs inzetten als kwaliteitslabel wekt een on- en offline vertrouwen
 • u krijgt toegang tot enkele subsidies
 • u kan een toegankelijkheidslabel aanvragen

Meer weten over de aanvraag van een vrijwillige erkenning en de comfortclassificatie? Contacteer EURO IMMO vandaag nog!