01/04/2022

Leegstaand vastgoed slorpt spaarcenten op

Leegstand is een populair fenomeen in Vlaanderen. Onbewoonde huizen die lang leeg staan, geven niet enkel een slecht beeld aan de omgeving, ze slorpen ook de spaarcenten van hun eigenaar(s) op! Er komt geen geld binnen én de gemeente int ook elk jaar een belasting op leegstand: dit zijn woningen en gebouwen die gedurende minstens twaalf opeenvolgende maanden zijn opgenomen in het lokale leegstandsregister. Verder duiden wij ook op een specifiek leegstandfenomeen aan de kust, lees er hier alles over.

Waarom is er zoveel leegstand?

Hoewel de bewoonbare ruimte juist redelijk schaars is in Vlaanderen, komen er dagelijks leegstaande gebouwen bij. Vaak zien we dat een woning leeg staat omwille van geld: een kwalitatieve renovatie is niet altijd goedkoop.

Omdat vele mensen dit niet kunnen betalen, geraakt hun vastgoed niet verkocht of verhuurd. Wanneer senioren naar een serviceflat of woonzorgcentrum trekken, willen ze zich liever niet meer bezig houden met een vastgoed rompslomp.

Of wanneer een persoon komt te overlijden die weinig tot geen familie heeft, geraakt de verkoop van diens woning niet op de rails. Daarnaast onderschatten veel mensen het belang van een goed immokantoor: eigenaars proberen zelf hun pand te verkopen of verhuren zonder enige ervaring, of schakelen een onervaren makelaar in die een uitdagende woning de baas niet kan.

De definitie van een leegstaande woning

In Vlaanderen spreken we van leegstand als meer dan de helft van de totale vloeroppervlakte niet overeenkomstig de functie van het gebouw wordt gebruikt gedurende een termijn van ten minste één jaar.  Hoewel een huis uiteraard ook voor andere zaken gebruikt kan worden dan enkel en alleen wonen, worden huizen die bijvoorbeeld als opslagplaats dienen, gelijkgesteld met leegstand.

Wanneer de gemeente opmerkt dat een woning zeer lang te koop of te huur staat en/of er op dat adres niemand is ingeschreven in het bevolkingsregister, zullen zij de woning inschrijven in het “leegstandsregister”.

Staat uw woning een jaar in dit register? Dan zal u een leegstandsheffing moeten betalen. Deze bedraagt minimaal €990 per jaar voor een eenpersoonsgezin, maar hangt af van waar het pand gelegen is.

Hoewel een leegstaande woning vaak niet wordt onderhouden en mensen het misschien associëren met woorden zoals ‘kraakpand of ‘krot’, is er wel degelijk een verschil tussen de twee. Zo is de leegstandsheffing helemaal niet hetzelfde als de ‘krotbelasting’ voor ongeschikte of onbewoonbare woningen. Informeer bij uw gemeente naar de stand van zaken, want dit bedrag kan hoog oplopen.

Uitgezonderd

Het is perfect mogelijk dat uw pand onbewoond is omwille van overmacht. Na een natuurramp zoals in Pepinster bijvoorbeeld. Of wanneer een bewoner langdurig ziek is en niet naar huis kan, omdat er speciale zorg voorzien is in het ziekenhuis.

Wie een leegstaand gebouw erft of koopt, hoeft de heffing niet meteen te betalen en krijgt twee jaar respijt. En ook nieuwe gebouwen ontspringen de dans een beetje: dit gebouw mag pas na zeven jaar leegstand ingeschreven worden.

Daarnaast zijn er ook nog enkele specifieke uitzonderingen, die u vrijstellen van deze heffing: wanneer het over een beschermd monument zou gaan, indien uw woning onteigend wordt.

Bent u een woning aan het renoveren? Vraag dan een opschorting van de heffing aan! Dit moet gebeuren vóór de verjaardag van de opname van het pand in het leegstandsregister. Contacteer uw gemeente om meer te weten te komen over de heffing en de eventuele vrijstellingsprocedure.

Hoe haalt u uw woning uit het leegstandsregister?

Om geschrapt te worden uit het leegstandsregister, moet uw woning opnieuw bewoond worden. Laat uw leegstaand pand dus niet verloederen, het aanbieden op de vastgoedmarkt is veel interessanter! Euro Immo adviseert u hierin met veel plezier.

Wanneer uw woning opnieuw klaar is voor verhuur of verkoop, verstuurt u een aangetekende brief naar de dossierbeheerder voor leegstand van uw gemeente.

Het belang van een goede makelaar

U kon al kort lezen waarom u beter tijdig een goede makelaar inschakelt, maar we herhalen graag nogmaals. Houd uw pand uit het leegstandsregister door het aan te bieden op de vastgoedmarkt. Wanneer dit voor u een moeilijke opgave blijkt, is een professionele makelaar geen overbodige luxe.

Euro Immo zet in op een transparante aanpak, eerlijke prijzen en een straffe marketingcampagne. Daarnaast geven we u steevast de juiste opknap tips op het juiste moment.

Hoe zit het dan met leegstand in Nieuwpoort of aan de kust?

In Nieuwpoort en aan de kust gelden dezelfde regels als in het binnenland met betrekking tot leegstand, het betekent echter wel dat de taks op tweede verblijf vervalt indien uw pand opgenomen wordt in het leegstandsregister. U betaalt dus voor het één of voor het ander.

Over het algemeen echter, hebben we aan de kust veel minder te maken met effectieve leegstand, maar dan weer vaak met een zeer gering gebruik van het vastgoed. Als u tijdens de zomermaanden slechts 3 weken gebruik maakt van uw appartement dan staat het pand bijgevolg effectief de andere 49 weken leeg.

Daarbij zijn er een aantal andere kosten die, ondanks dat u weinig of in sommige gevallen niet naar het appartement komt, blijven doorlopen. Denk hierbij aan de voorgenoemde taks op tweede verblijf, onroerende voorheffing, syndicuskosten, taks en abonnementskosten voor nutsvoorziening.

Het is dus duidelijk dat voor vele eigenaars het appartement een kost betekent waar in sommige gevallen weinig tegenover staat. Daarenboven betekent een leegstaand appartement dat er kans is op verval of verslechteren van de algemene staat.

Verhuren is daarom misschien een optie die u nog niet overwogen heeft? Een groot deel of alle kosten kunnen daardoor worden gedekt en eventueel zelf een mooie inkomst kan worden gegenereerd. Door verhuur geniet u namelijk niet alleen van een meerwaarde op het pand maar ook van tussentijdse inkomsten.

Wie daarbij vreest voor huurschade of onbetaalde huurgelden kan indien hij/zij aan alleenstaanden verhuurt op beide oren slapen: dankzij een Huurgarantieverzekering die gratis gedurende 3 jaar door de provincie West-Vlaanderen aangeboden wordt is verhuren met zekerheid nog nooit zo eenvoudig geweest. Lees er alles over in ons artikel: Breaking: Gratis Huurgarantieverzekering gedurende 3 jaar aangeboden door provincie West-Vlaanderen!

Vastgoed kan daarbij op verschillende manieren verhuurd worden. In hoofdzaak spreken we over jaar- of vakantieverhuur.

Weet u niet goed welk type verhuur het best bij u past of bent u benieuwd hoe de vork helemaal aan de steel zit? Lees onze blog waarin we u de vele mogelijkheden uitleggen of/en maak kennis met onze specialisten in jaar- en vakantieverhuur Elien en Vincent.