31/03/2021

Wat zijn de verschillen tussen vakantie- en jaarverhuur?

Vastgoed aankopen en aanbieden op de verhuurmarkt, is investeren in uw eigen portemonnee. Naast de meerwaarde van het pand zelf, strijkt u ook huuropbrengsten op. Beslissen hoe u die woning precies zal verhuren, is niet eenvoudig. Op het internet zijn honderden tips en adviezen te vinden, maar wij bundelden alles wat echt belangrijk is.

Onze vastgoedadviseur Elien legt uit: bekijk de video hierboven. 

Jaarverhuur

U verhuurt uw eigendom voor een specifiek aantal jaren, aan een enkel gezin of persoon. Dit heeft een aantal financiële voordelen.

Het maandelijkse inkomen bijvoorbeeld, wat op voorhand vastgelegd wordt in een huurcontract. En aangezien de vraag naar huurwoningen het afgelopen jaar gegroeid is, zijn de huurprijzen behoorlijk gestegen. Daarnaast kan de huurprijs elk jaar geïndexeerd worden.

Als verhuurder hoeft u geen rekening te houden met vaste kosten en extra rekeningen, aangezien deze ten laste vallen van de huurder. De rekeningen voor elektriciteit, water en gas, maar ook internet en televisie worden rechtstreeks op hun naam overgezet. Ook de syndicuskosten worden opgesplitst volgens een wettelijke verdeelsleutel en belastingen kan u doorrekenen. Zelfs wanneer de huurder het pand als een tweede verblijf huurt, mag dit verrekend worden indien dit werd opgenomen in het huurcontract. Enkel de onroerende voorheffing blijft ten laste van de eigenaar.

Een bijkomend, belangrijk voordeel is het bewaren van de woning en de huurwaarborg. Bij jaarverhuur is de slijtage graad in principe lager. Er wordt verplicht een huurwaarborg vastgelegd om eventuele tegenslagen in te dekken, zoals wanneer een huurder het pand beschadigd heeft. De staat van uw woning is op die manier extra verzekerd.

Naast deze voordelen, hebben verhuurders uiteraard ook enkele plichten: een woning kan niet zomaar verhuurd worden. Allereerst moet uw pand voldoen aan de Vlaamse woningkwaliteitsnormen, zo is de aanwezigheid van het EPC-attest en rookmelders verplicht. Sommige steden of gemeenten kunnen een conformiteitsattest eisen waarin aangetoond wordt dat het huurhuis aan de Vlaamse Wooncode voldoet.

Vakantieverhuur

Door uw tweede woning aan te bieden als vakantiehuis kan u idealiter tweemaal profiteren. U verhuurt uw vakantiewoning voor een minder lange periode, een week, twee weken of een maand, en dit aan verschillende gezinnen of personen. Daarnaast kan u in het reserveringssysteem bepaalde periodes blokkeren en zélf op vakantie trekken! Wie wil nu niet zelf kunnen genieten van een huisje aan de kust?

Het verschil tussen jaar- en seizoensverhuur zit ‘m natuurlijk niet alleen in de verhuurtermijn. Afhankelijk van het seizoen, zijn de huurinkomsten hoger of lager dan de maandelijkse inkomsten uit jaarverhuur. Het spreekt voor zich dat de zomermaanden iets meer zullen renderen dan de wintermaanden. De huurprijzen zijn op voorhand overeengekomen met het verhuurkantoor.

Er is dus de kans dat vakantieverhuur meer inkomsten genereert dan jaarverhuur. En hoewel de eigenaar van een vakantiewoning nog steeds zelf instaat voor vaste kosten: nutsvoorziening, belastingen en abonnementkosten, leert de ervaring ons dat de inkomsten meer dan voldoende zijn om de jaarlijkse kosten te dekken en alsook nog een extra rendement te verwerven.

U wil uw woning verhuren als vakantieverblijf? Topidee! Onthoud dan dat elke vakantiewoning moet aangegeven worden en voldoen aan het vernieuwde Vlaamse logiesdecreet. Hierin staan algemene openings- en uitbatingsvoorwaarden omtrent uitrusting, inrichting en specifieke veiligheidsaspecten. Er zijn zeven basisnormen in brandveiligheid, verzekeringen en hygiëne. Verhuurders die vertrouwen op Euro Immo, hoeven zich echter geen zorgen te maken: onze experten brengen alles in orde.

Verhuren is verstandig!

Vastgoed kan dus op verschillende manieren verhuurd worden. Weet u niet goed welk type verhuren het best bij u past? Euro Immo helpt u graag op weg. Maak kennis met onze specialisten in jaar-, vakantie- en seizoensverhuurContacteer ons vandaag nog en verhuur uw eigendom binnenkort al!