6% btw bij sloop en heropbouw nu definitief: wat betekent dit voor uw woning of appartement?
In een eerder artikel kon u al lezen dat het Paasakkoord 2025 de deur op een kier zette voor een permanente btw-verlaging bij sloop en heropbouw. Lees het artikel hier. Intussen is dat ook formeel bevestigd in het nieuwe federale regeerakkoord: het btw-tarief van 6% bij afbraak en heropbouw wordt wettelijk verankerd.
Een belangrijke stap, zowel voor wie eigenaar is van een verouderde woning als voor wie investeert in of verkoopt binnen de appartementsmarkt. Bij Euro Immo volgen we deze ontwikkeling op de voet, want ze kan een concrete impact hebben op de waarde, verkoopbaarheid of het toekomstpotentieel van uw eigendom.
Van tijdelijke maatregel naar fiscale zekerheid (met enkele belangrijke wijzigingen)
Tot eind 2024 moest telkens afgewacht worden of de maatregel verlengd werd. Dat zorgde voor twijfel bij eigenaars, ontwikkelaars en kopers. Nu is er eindelijk duidelijkheid: het verlaagde tarief van 6% wordt structureel verankerd in de btw-wetgeving en geldt voortaan voor heel België.
Belangrijk: de regeling wordt ook opnieuw toegankelijk voor projectontwikkelaars en bouwpromotoren. Dat maakt de herontwikkeling van verouderde panden of percelen opnieuw interessant voor professionele spelers — een positief signaal voor de markt.
Wat verandert er in de voorwaarden?
- Het bestaande oppervlaktecriterium wordt verstrengd: voor projecten van ontwikkelaars of promotoren wordt de maximale bewoonbare oppervlakte verlaagd van 200 m² naar 175 m². Deze beperking is van toepassing op het pand zoals verkocht wordt aan de eindgebruiker.
- De bestaande sociale voorwaarden blijven behouden.
Dit betekent dat het 6% btw-tarief enkel kan toegepast worden wanneer de woning na de heropbouw bestemd is voor hoofdzakelijk privégebruik. Concreet:
De koper moet de woning gebruiken als enige en eigen woning, en dat gedurende minstens 5 jaar. Het gaat dus om een hoofdverblijfplaats, geen tweede verblijf of investeringsvastgoed.
Alternatief: het 6%-tarief blijft ook mogelijk als de woning minstens 15 jaar lang sociaal verhuurd wordt, bijvoorbeeld via een:- Sociaal Verhuurkantoor (SVK),
- Erkende sociale huisvestingsmaatschappij, of
- OCMW of soortgelijke publieke instantie.
➤ Verhuur op de vrije markt, bijvoorbeeld als opbrengsteigendom voor klassieke verhuur aan particulieren, valt niet onder deze regeling. Daar blijft het standaardtarief van 21% btw van toepassing.
- Tot slot wordt er gewerkt aan een duidelijke juridische afbakening tussen “renovatie” (6%) en “vernieuwbouw” (21%). Vandaag is die grens vaag, wat leidt tot onzekerheid en soms conflicten bij controles. De nieuwe definitie moet zorgen voor meer rechtszekerheid voor eigenaars én aannemers.
Wat betekent dit voor u als eigenaar of verkoper?
- Woningen
Heeft u een verouderde woning op een interessante locatie? Dan kan sloop en heropbouw met 6% btw aantrekkelijker zijn dan een dure energetische renovatie. Ook bij verkoop vergroot dit het potentieel voor ontwikkelaars of kopers met bouwplannen. - Appartementen
In steden en grotere gemeenten zien we steeds meer appartementsgebouwen die technisch verouderd zijn. Dankzij de structurele btw-verlaging wordt heropbouw van het volledige gebouw of herontwikkeling van het perceel fiscaal haalbaarder. - Investeerders en ontwikkelaars
Deze fiscale stabiliteit en heropende toegang tot het 6%-tarief geven ontwikkelaars opnieuw ademruimte, al vereist het nieuwe oppervlakteplafond (175 m²) een meer doordachte projectplanning.
Euro Immo kijkt met u verder dan de gevel
Of het nu gaat om een appartement of een woning: bij Euro Immo bekijken we elk dossier met oog voor het volledige potentieel van uw eigendom.
We analyseren samen met u:
- of uw woning of appartement in aanmerking komt;
- hoe de nieuwe voorwaarden van toepassing zijn op uw situatie;
- hoe we kopers of investeerders kunnen aantrekken met het 6%-voordeel;
- of sloop-heropbouw een rendabeler traject is dan renovatie, zeker in het licht van de verwachte verduidelijking van “vernieuwbouw”.
📞 Twijfelt u of uw eigendom onder de regeling valt?
Of bent u benieuwd hoe dit fiscaal voordeel uw eigendom aantrekkelijker maakt voor de markt?
Contacteer ons vrijblijvend – wij denken strategisch met u mee.