01/04/2022

Wat is de taak van een goede syndicus?

MEDE-EIGENDOM BEHEREN IS MAATWERK, EEN GOEDE SYNDICUS IS GEEN OVERBODIGE LUXE

Om te verhinderen dat iedereen of niemand zich zou bekommeren om het beheer van de gemeenschappelijke delen, wordt een syndicus ingeschakeld. Euro Immo beschrijft in dit artikel waaruit ons takenpakket bestaat.

Wie eigenaar is van een grond, is ook eigenaar van alles wat er zich op die grond bevindt. Zo bent u bijvoorbeeld eigenaar van het huis dat erop staat. Wanneer het gaat over een gebouw met appartementen is het iets minder simpel. Er is namelijk geen sprake van één eigenaar, aangezien iedereen mede-eigenaar is!

Allereerst moet een ‘vereniging van mede-eigenaars’ ingericht worden. Wanneer de rechtspersoonlijkheid van de mede-eigendom officieel bevestigd is, en de VME bestaat, is het wettelijk verplicht een syndicus aan te stellen om de gemeenschappelijke delen van de mede-eigendom te beheren.

De syndicus hanteert de basisakte: hierin staat in detail beschreven wat precies de gemeenschappelijke en dan weer de privatieve delen zijn. Zo kunnen hier later ook geen misverstanden over bestaan. De basisakte is een notariële akte en regelt voornamelijk de eigendomsrechten van de mede-eigenaars.

Wat doet een goede syndicus niet?

Hier en daar leeft de perceptie dat een syndicus een conciërge of klusjesman is, dat van hem verwacht wordt kordaat op te treden wanneer er sprake is van geluidsoverlast of wanneer een ander soort hinder opgemerkt wordt door de bewoners… Hoewel de juiste syndicus zéker een bemiddelaar kan zijn, ligt zijn verantwoordelijkheid ergens anders.

Wat doet een syndicus?

Een syndicus vertegenwoordigt niet enkel de VME in rechte, hij neemt alle taken op die gepaard gaan met beheren van uw mede-eigendom. Zowel het administratief, financieel als technisch beheer wordt opgelegd aan de syndicus.

Het is belangrijk dat dit vanaf minuut één op een professionele en transparante manier kan gebeuren. Alsook volgens de normen van een goed huisvader en volgens de regels van de kunst! De syndicus waakt over elke contractuele verbintenis tussen de vereniging en een aannemer. Tevens voert hij alle briefwisseling tussen de vereniging en derden of mede-eigenaars.

Heeft u vragen over (minder) dringende klusjes, mechanische of technische machines, de toekomst van het gebouw, offertes, … Bij Euro Immo staat vragen altijd vrij!

Wat doet uw Euro Immo syndicus?

Administratief

Wij bezoeken regelmatig het gebouw en onderhouden goede contacten met de bewoners. Onze collega’s nemen steevast de tijd om u persoonlijk te spreken. Enkel zo kunnen wij eventuele problemen tijdig vaststellen. Indien nodig, rapporteren en verhelpen wij mankementen.

Onder rapportering kan u verstaan dat de nodige handelingen naar aannemer verzonden wordt, deze opdrachten worden opgevolgd en zelfs bijgestuurd worden waar nodig. Als lid van de Raad van Mede-eigendom wordt u uiteraard op de hoogte gesteld door toedoen van een werkbon: voor elke werkbon dat een aannemer ontvangt, verkrijgt u een kopie in uw mailbox.

Deze actuele opvolging is een van onze grootste troeven.

Boekhouding

Euro Immo trekt zich ook het financiële en boekhoudkundige aspect van de mede-eigendom aan. Alles wordt daarbij digitaal bewaard, wat niet enkel efficiëntie, maar ook transparantie impliceert.

Elke mede-eigenaar krijgt van ons jaarlijks een afrekening. Dit houdt in dat u een overschrijvingsformulier ontvangt, alsook een gedetailleerd verslag van uw persoonlijke rekening en overzicht van de algemene kosten, onderverdeeld per kostenpost.

Heeft u vragen over uw dossier of over een bepaalde factuur? Uw documenten, en de helpende hand van onze collega’s, zijn doorlopend beschikbaar!

Schaderegeling

Indien er sprake is van schade garandeert Euro Immo een correcte en concrete opvolging. Allereerst moet de schade ter plaatse vastgesteld worden. Na het verzamelen van bewijsmateriaal en het bijwonen van een eventuele expertise, geven wij niet alleen de opdracht voor herstel, maar zullen wij ook de nodige prijsoffertes vergelijken en rekening houden met mogelijke gevolgschade.

Zijn er langdurige of grote werken nodig? Ons kantoor heeft de nodige ervaring in het opvolgen van zaken zoals gevelreinigingen en -renovaties, intuberen van schouwen, isoleren van daken, vernieuwen van liften, … Alsook werken wij nauw samen met een vast team technici.

Euro Immo houdt het volledige proces nauwlettend in de gaten, zo kan u rekenen op een vlotte schaderegeling en -vergoeding. Een aanpak van A tot Z, zeg maar!

SOS-EURO IMMO

Euro Immo breidt het takenpakket van zijn syndicus trouwens uit met een eigen SOS-Euro Immo applicatie waarmee de bewoners in een vingerknip problemen aan ons kunnen melden! De app is 24 op 24 beschikbaar. Check onze explainervideo!

Een syndicus is een onmisbare schakel. Wil u rust in uw residentie? Schakel Euro Immo in. Ons kantoor is nooit ver weg en gedreven medewerkers staan elk uur van de dag voor u klaar. Lees er alles over in onze syndicusbrochure.

Gelooft u ook in onze meerwaarde? Wenst u discreet en vrijblijvend de beheerkost van uw residentie door ons te laten berekenen? Of heeft u hieromtrent nog vragen? Aarzel dan zeker niet om Euro Immo te contacteren. Wij vertellen u graag meer over het beheer van residenties, en de belangrijke accenten die wij hierin leggen.