17/09/2021

Overheid verplicht EPC voor gemeenschappelijke delen

Vanaf 2024 moeten alle eigenaars van appartementsgebouwen een energieprestatiecertificaat voor de gemeenschappelijke delen van hun eigendom kunnen voorleggen. Het EPC geeft kandidaat-kopers of -huurders een idee van de energiezuinigheid van het gebouw. Het kan ook een motivatie zijn voor huidige eigenaars richting een duurzame renovatie.

Ellen van onze dienst Syndic legt uit: bekijk de video hierboven. 

De Vlaamse overheid start vanaf 1 januari 2022 stapsgewijs met het verplichten van energieprestatiecertificaten voor eigenaars van appartementsgebouwen. Tegen dan moeten de gemeenschappelijke delen, van een gebouw met minimaal 15 wooneenheden, beschikken over een attest.

Andere appartementsgebouwen ontspringen nog even de dans, maar vanaf 2024 moet elk appartementsgebouw over het certificaat beschikken. Ook wanneer uw appartementsblok slechts twee wooneenheden telt.

Wat is een EPC?

Een energieprestatiecertificaat geeft de energetische toestand weer van een gebouw. Het attest is tien jaar geldig en voornamelijk een leidraad naar duurzame renovaties toe. Het is dus niet echt een score, maar eerder een dossier aanbevelingen hoe men de energieprestatie van de residentie kan verbeteren. Het spreekt voor zich dat het EPC aangepast moet worden indien men dergelijke werken uitvoert.

Het attest is verplicht voor gebouwen waarvan de uitreiking van de stedenbouwkundige vergunning ouder is dan 10 jaar.

Waarom een EPC aanvragen?

Een EPC van de gemeenschappelijke delen is niet hetzelfde EPC van een privatieve eigendom. Ze vullen elkaar aan en worden beide gebruikt bij het regelen van een verkoop- of een verhuurcontract. Zo is iedereen op de hoogte van de energetische toestand van zowel het privatief, als van de residentie in haar geheel. Wat natuurlijk erg van belang is!

Het energieprestatiecertificaat kan ook een hulpmiddel zijn voor de vereniging van mede-eigenaars, wanneer zij wil bepalen wat er prioritair is bij een eerstvolgende renovatie.

Wat zijn de gemeenschappelijke delen van een appartementsgebouw?

Zoek het niet te ver: het dak, de buitenmuren en de vloer. De schil van uw residentie dus. Ook de verlichting, ramen en deuren in de hal en andere gemeenschappelijke binnenruimtes horen daarbij.

Appartementsgebouwen hebben ook meestal collectieve stooklokalen, waar u installaties voor gemeenschappelijke verwarming, ventilatie en elektriciteit kan vinden.

Een EPC-attest aanvragen?

U wil een energieprestatiecertificaat aanvragen? EURO IMMO regelt dit met veel plezier.

Wij bundelen alle mogelijke bewijsstukken die reeds in ons bezit zijn. En nadien kan onze vaste energiedeskundige een plaatsbezoek inplannen.

Mochten belangrijke delen uit de papierwinkel ontbreken, hoeft u hier zelf niet naar te zoeken. EURO IMMO neemt in uw plaats contact op met architecten, een bouwheer, …

Wanneer alle informatie verzameld is, worden de papieren bij de notaris aan de basisakte gehecht. Klaar is Kees: u bent eigenaar van een volwaardig EPC-attest!