28/12/2020

EPC gemeenschappelijke delen

Zoals u weet is het EPC-attest bij verkoop en verhuur van woningen en appartementen al meer dan tien jaar verplicht.
Vanaf volgend jaar (2022) zal er echter ook een EPC beschikbaar moeten zijn voor de gemeenschappelijke delen van een appartementsgebouw. Deze verplichting staat los van verkoop en verhuur. Er wordt een overgangsperiode van 2 jaar voorzien om dit EPC op te maken, maar het EPC van de gemeenschappelijke delen kan dus al opgemaakt worden vanaf 2020! Aan het werk…

De gemeenschappelijke delen van het gebouw bevatten het dak, de buitenmuren en de vloer. De vensters, de deuren en de verlichting van de gemeenschappelijke ruimtes zoals deze van de inkomhal, de gang of een gedeelde ruimte behoren ook tot deze gemeenschappelijke delen.

Naast de gebouwschil vallen ook de aanwezige collectieve installaties voor verwarming en de productie van warm water uit het stooklokaal hieronder, tenslotte worden ook de gegevens over de installaties voor zonne-energie opgenomen.

bron: https://www.energiesparen.be/epc-van-de-gemeenschappelijke-delen

Let op: voor nieuwbouwappartementen gaat de verplichting in 10 jaar na het verkrijgen van de stedenbouwkundige vergunning.

Op het EPC-attest dat u laat opmaken voor de verkoop/verhuur van uw appartement staat een label met een code A (zeer zuinig) tot F (niet zuinig). Om verwarring te vermijden toont het EPC-attest voor de gemeenschappelijke delen van het appartementsgebouw geen label. Er is wel al veel informatie af te lezen over de huidige energetische toestand van het gebouw, dankzij heldere kleurenbalken en symbolen die de energieprestatie van elk onderdeel van het gebouw tonen en hun situering t.o.v. de energiedoelstelling 2050.

Uitgaande van de energieprestatie van uw gebouw, kan bekeken worden om deze te verbeteren met alle mede-eigenaars. Dit EPC geeft alle mede-eigenaars transparantie in de gegevens, en eveneens de actiepunten om het gebouw energetisch in orde te maken. Het is inderdaad complex omdat meerdere eigenaars samen moeten beslissen over de nodige renovatie, door de aard van de werken en de onduidelijkheid wat best eerst wordt aangepakt: het EPC biedt hier een transparante oplossing en een instrument om de eigenaars te informeren in de energieprestatie van het gebouw.