12/05/2021

Renovatie van uw gebouw: niet elke syndicus is gelijk.

De syndicus volgt op: gevel- en dakrenovatie van uw gebouw

Door het zeeklimaat krijgen de residenties aan zee veel te verduren: het is van uiterst belang dat de algemene toestand van de gevels en daken van uw residentie goed worden opgevolgd.

Ruben van onze dienst Syndic legt uit: bekijk de video hierboven. 

Euro Immo weet van wanten:

Wij laten een voorstudie opmaken door een ingenieur-architect met kennis en ervaring omtrent gevelrenovatie aan de kust (vb. Ir. Deconinck, architectenatelier Vyvey & Partners, etc.) Hierbij wordt bijvoorbeeld een betonstudie uitgevoerd.

Op de Algemene Vergadering wordt deze voorstudie geëvalueerd.  Een goede evaluatie wordt gevierd! We denken na over een spaarplan voor de toekomst.

Bij een slechte evaluatie wordt de ingenieur-architect uitgenodigd door de syndicus op een volgende Algemene Vergadering. In mensentaal wordt aan de mede-eigenaars duidelijk gemaakt hoe kritiek de toestand van de woning is.

Vervolgens worden een aantal punten besproken en moet er gestemd worden: mag de aangestelde ingenieur-architect een lastenboek opmaken om de gebreken aan uw dak en/of gevel te renoveren? Hij zal nadien prijsofferte aanvragen bij diverse grote aannemers.

Er wordt een spaarplan opgesteld om het reservefonds te spijzen en de prijsoffertes worden voorgesteld op een volgende AV. Vaak wordt de ingenieur-architect nogmaals op deze AV uitgenodigd om de laatste onduidelijkheden of vragen van de mede-eigenaars te beantwoorden.

Een digitale visualisatie van de toekomstige gevels en daken kan opgemaakt om de mede-eigenaars te overtuigen van het project. Indien nodig wordt het spaarplan bijgestuurd.

Eens de gekozen aannemer bekend is, worden de werken gepland. Deze starten veelal in september en eindigen in juni, zo heeft de aannemer een schooljaar de tijd om de stelling op te bouwen, werken uit te voeren en de stelling opnieuw af te breken. Aan de kust mogen geen werken uitgevoerd worden in de zomervakanties.

Tijdens de werken is de syndicus aanwezig op elke werfvergadering en deelt steeds de stand van zaken met de mede-eigenaars. De syndicus kan ook een werkgroep oprichten die de Algemene Vergadering vertegenwoordigt, om keuzes te maken omtrent afwerking en esthetiek. Denk aan gevelafwerking, balustrades, kleuren, … Veelal krijgt de werkgroep het mandaat van de AV om over de details van de werken te beslissen.

Euro Immo adviseert:

Stel steeds een ingenieur-architect aan om de gevelwerken op te volgen. Dit brengt oneindig veel voordelen met zich mee:

  • Tienjarige aansprakelijkheid op de werken
  • Ervaring met veel grote aannemers aan de kust
  • Controle solvabiliteit aannemers
  • Ervaring met het kustklimaat
  • Volgt de manier van werken, werkmannen, producten en veiligheid op de werf op
  • Houdt de syndicus en/of mede-eigenaars op de hoogte op basis van werfverslagen
  • Bijkomende druk zetten op de planning van de aannemer
  • De finale kostprijs wijkt meestal niet veel af van de oorspronkelijke prijs door de gemaakte berekeningen in de lastenboeken op voorhand

Onthoud wel: een ingenieur-architect factureert 7 tot 9% op de totale kostprijs van de werken.

Voor het renovatieproject Zeeduin mochten we samenwerken met specialist Consentino, ontdek hieronder het artikel uit vakblad ‘Dimensions’.