02/12/2021

Aangepaste registratierechten vanaf 1/1/22

U kan er niet omheen: de Vlaamse overheid past de tarieven aan voor het verkooprecht, de zogenaamde registratierechten. Het nieuwe stelsel dat ingaat vanaf 1 januari 2022, heeft meteen een onmiddellijke impact op de vastgoedmarkt:

Zo daalt bijvoorbeeld de registratiebelasting voor de aankoop van een enige eigen woning, stijgt deze bij de aankoop van een tweede eigendom en verdwijnt ook de meeneembaarheid. En wat met de aankoop van een bescheiden woning?

Intrede nieuwe registratierechten

Enige woning: tarief 6% wordt 3%

Datum aankoop Tarief dat van toepassing zal zijn
2021 6%
2022 3%

Bovenstaande tarieven gelden in principe enkel wanneer het gaat over de aankoop van een enige woning. Wie reeds een woning bezit, kan toch van dit voordelige tarief genieten, op voorwaarde dat de huidige woning binnen de twee jaar* verkocht wordt.

* Deze termijn werd trouwens pas verlengd en komt nu helemaal overeen met de periode waarin (ver)kopers een overbruggingskrediet kunnen bekomen! Zodat zij iets meer speling krijgen hun woning te (ver)kopen.

Vanaf een tweede woning: tarief 10% wordt 12%

Datum aankoop Tarief dat van toepassing zal zijn
2021 10%
2022 12%

Korting bescheiden woningen

Wie zijn zinnen op een bescheiden woning gezet heeft, zal vanaf januari 2022 een ander soort korting krijgen. Aangezien de algemene vermindering van registratierechten zou betekenen dat zij een korting verliezen, heeft de regering de drempelbedragen verhoogd: van 200.000 naar 220.000 en voor kernsteden en gemeenten van de Vlaamse Rand van 220.000 naar 240.000.

Wat betekenen deze nieuwe verkooprechten voor mij?

Samengevat zal u dus minder verkooprechten betalen dan nu het geval is indien u een eerste en enige woning aankoopt waar u zelf gaat wonen vanaf 2022. Indien u bovenop uw eerste en enige woning een ander onroerend goed aankoopt (buitenverblijf, investering om te verhuren,…) dient u rekening te houden met een verhoging van de verkooprechten.

Is het u nog niet helemaal duidelijk welke invloed deze wijziging zou hebben op uw geplande aan- of verkoop? Contacteer dan één van onze specialisten.