17/05/2021

Covid aan de Kust

Trekt u naar zee? Een gewaarschuwde toerist is er twee waard. Maar welke coronamaatregelen gelden er aan de kust en wat betekenen ze precies voor uw (vakantie)verblijf?

1- Geen mondmaskerplicht meer in winkelstraten

Uiteraard zijn wel de federale mondmaskermaatregelen van toepassing: in winkels, op het openbaar vervoer, in openbare gebouwen, … Overal waar er geen afstand van 1,5 meter gerespecteerd kan worden.

Wel dienen alle personen vanaf 13 jaar steeds een mondmasker bij zich te hebben.

2- shoppen aan de kust

Vanaf maandag 26 april mogen de winkeliers opnieuw klanten ontvangen zonder afspraak. Er hoeft ook niet langer alleen gewinkeld te worden, men mag immers vergezeld worden door 1 ander lid van het huishouden.

Niet-medische contactberoepen – waaronder kappers en schoonheidsspecialisten – mogen heropenen onder de verstrengde protocollen.

3- afspreken

Mensen mogen samen buiten komen met zoveel als je wil. Je moet wel 1,5m afstand houden van elkaar, tenzij iedereen minstens 2 weken volledig gevaccineerd is.

Je mag bij je thuis 8 personen tegelijk ontvangen. Kinderen tot en met 12 jaar worden niet meegerekend.

Probeer steeds te kiezen voor buitenactiviteiten en neem extra voorzorgsmaatregelen wanneer u in contact komt met mensen uit een risicogroep.

4- tweede verblijf

Tweedeverblijvers uit het buitenland moeten momenteel aan enkele voorwaarden voldoen:

  • Beschikken over een negatieve PCR-test. Uitzondering: indien je niet reist met het vliegtuig, boot, trein of bus en je bent voor minder dan 48u in België
  • Invullen van het Passagier Lokalisatie Formulier indien je langer dan 48u in België verblijft of met het vliegtuig, boot of trein, bus komt (vanuit een land buiten de EUR of Schengenzone)
  • Verplichte test en quarantaine voor reizigers vanuit Verenigd Koninkrijk, Zuid-Afrika of Zuid-Amerika

Tweedeverblijvers uit het binnenland mogen hun eigendom bezoeken.

5- uitstapjes

Musea, zwembaden, pretparken en dierenparken zijn open, je mag voorstellingen bijwonen in bioscopen en theaters en ook de sauna’s en fitnesscentra zijn terug geopend.

De Provincie West-Vlaanderen neemt extra coronamaatregelen in provinciedomeinen en bezoekerscentra naar aanleiding van de verstrengde richtlijnen. In het provinciedomein Raversyde in Oostende, het Zwin Natuur Park in Knokke-Heist en Duinpanne in De Panne zijn de buitengebieden toegankelijk. Andere provinciedomeinen zijn open en gelden de algemene coronamaatregelen.

Personen vanaf 13 jaar zijn ook verplicht om een mondmasker te dragen in de bezoekerscentra.

6- horeca aan de kust

Cafés en restaurants zijn geopend tot 01u00.

Klanten mogen opnieuw binnen in de cafés en restaurants ontvangen worden en dit tot 01u00 ’s nachts. Gezelschappen van maximaal 8 personen of gezinnen mogen tafelen, mits een afstand van 1,5m tussen de groepen.

Vanaf zaterdag 8 mei geldt er ook een nieuwe regeling over de openbare toiletten.

De toiletwagen aan het Sint-Bernardusplein en de toiletten aan het Hendrikaplein zijn dagelijks toegankelijk van 10u00 tot 18u00. Voor de Havengeulpromenade zijn de toiletten toegankelijk:

  • Tot 31 mei: tijdens de vaartijden van de veerboot
  • Van 1 juni tot 30 september: dagelijks van 10u00 tot 19u00

De toiletwagen nabij de Markt op het Hendrik Geeraertplein is toegankelijk op:

  • Vrijdag en zaterdag van 07u30 tot 18u00
  • Zondag en maandag van 10u30 tot 18u00

7- het openbaar vervoer

Mondmaskers zijn verplicht op trein, tram en bus. Ook aan de haltes, in het station en op het perron draagt iedereen ouder dan 12 jaar een mondmasker.

Daarnaast zijn er in de grote stations veiligheidsagenten en stewards aanwezig om de reizigers naar de verschillende treinen te begeleiden. Het is mogelijk dat op de drukste momenten van de dag, de toegang tot de perrons wordt verboden indien er onvoldoende plaats is op de trein. De reizigers worden dan doorverwezen naar een andere trein, of in het slechtste geval kunnen de reizigers op geen enkele trein opstappen.

Plan je reis dus goed en raadpleeg de druktebarometer aan de kust via dekust.be.

(bronnen: https://www.nieuwpoort.be/update-feed en https://www.dekust.be/nl/coronavirus. Informatie onder voorbehoud van wijzigingen of fouten.)

Wie vragen heeft over de Nieuwpoortse coronamaatregelen kan terecht op het telefoonnummer 058 22 44 05.