31/03/2021

Op avontuur in Nieuwpoort: de leukste fiets- en wandelroutes aan de kust

U kent Nieuwpoort uiteraard als prachtige shoppingstad, maar het is ook de place to sea voor wandelaars en fietsers. Benieuwd waar u coronaproof kan vertoeven? Laat u inspireren door deze wandel- en fietsroutes.

Wandelroutes

De stadswandeling (6 km) is een korte wandelroute dwars doorheen de West-Vlaamse gemeente Nieuwpoort. U ontdekt er cultuur, geschiedenis en oorlogsbezienswaardigheden. U komt ook voorbij enkele fijne boetieks.

Mag het wat meer zijn? Trek dan naar het Koning Albert I-monument, waar het bezoekerscentrum ‘Westfont Nieuwpoort’ verscholen zit. Zij bieden een tweede stadswandeling aan van 10 km. Over verharde wegen neemt de route u mee langs De Vismijn en Jachthaven, de kinderboerderij en de Stadshalle, alsook het gloednieuwe provinciedomein “Koolhofput”.

Liever de natuur in? Nieuwpoort is de plek voor mensen die van flora en fauna houden. De stad staat bekend voor zijn prachtige polders met magnifieke horizonten, waar talloze vogels broeden.

Deze wandeling (14,5 km) trakteert u op een leuke overzet met het veerbootje Roger Raveel. Ook de portie duinen en het uitzicht vanop de dijk zullen u ongetwijfeld charmeren. Deze wandeling gaat via de Vuurtoren van Nieuwpoort en het Vlaams Natuurreservaat de IJzermonding: de kans is dus groot dat u een zeehondje spot onderweg!

Fietsroutes

Maar niet alleen wandelaars kunnen van de West-Vlaamse kust genieten, in en rond Nieuwpoort is het ook zalig fietsen.

Op avontuur tussen het water en de zee, van hoogtepunt naar hoogtepunt, aan de zijde van vissers en zeilers, … Deze fietstocht zal u ongetwijfeld betoveren. Alleen in Nieuwpoort kan u fietsen over de zeedijk, langs de grootste jachthaven van Europa en de visveiling een bezoekje brengen.

De Hoeveroute, dwars door de polders, is een van de vele routes tussen Nieuwpoort en Veurne. Langs landelijke wegen en fraaie duingebieden vallen heel wat pittoreske dorpjes te ontdekken. Waar u alleen, samen of met het gezin tot rust kan komen.

Kan u maar niet genoeg krijgen van de gezonde zeelucht en het prachtige kader van de kust? Ook langs deze wandelroutes en fietspaden ontdekt u Nieuwpoort, de kuststad die ligt te blinken in de zon. Wie graag zelf een route uitstippelt, kan terecht op de routeplanner van de provincie West-Vlaanderen.