Het Vlaams kotlabel: wat moeten verhuurders en huurders weten?
Sinds 1 januari 2025 is het uniforme Vlaams kotlabel in werking getreden, een belangrijk initiatief van de Vlaamse Regering om de kwaliteit en veiligheid van studentenhuisvesting te waarborgen. Dit uniforme kwaliteitslabel garandeert immers dat studentenkoten voldoen aan de nodige woon- en brandveiligheidsnormen.
Maar wat betekent dit concreet voor verhuurders en huurders van studentenkoten in Vlaanderen? Euro Immo zet alles op een rij.
Tot nu toe hanteerden verschillende studentensteden eigen kotlabels met uiteenlopende voorwaarden. Dit maakte het lastig om de kwaliteit en veiligheid van studentenkoten te vergelijken. Met het uniforme Vlaams kotlabel krijgen studenten en verhuurders eindelijk duidelijkheid: een kot met dit label voldoet gegarandeerd aan de basisnormen voor een veilige en kwaliteitsvolle studentenkamer.
Wat garandeert het kotlabel?
Een studentenkot met een Vlaams kotlabel voldoet aan drie essentiële criteria:
- Woningkwaliteitsnormen: het kot moet een conformiteitsattest hebben dat bevestigt dat het voldoet aan de Vlaamse normen voor veiligheid, gezondheid en woonkwaliteit. Dit betekent onder andere dat elke kamer een wastafel heeft en dat er voldoende sanitaire en keukenfaciliteiten zijn.
- Brandveiligheidsnormen: een kot moet een gunstig brandweerattest of een attest van een brandtoezichter hebben. Het bewijs dat de brandveiligheid op peil is.
- Vergunningen: de stedenbouwkundige regels moeten correct zijn nageleefd. Dit betekent dat het aantal vergunde studentenkamers in een gebouw conform de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening moet zijn.
“Dit kotlabel biedt studenten en verhuurders transparantie, duidelijkheid en zekerheid over de standaard van studentenkoten in heel Vlaanderen.”
Hoe werkt het kotlabel?
Het is aan de gemeenten om te beslissen of ze het Vlaams kotlabel invoeren en of ze het verplicht stellen. Gemeenten die het label niet invoeren, mogen vanaf 2025 geen eigen kotlabel meer hanteren.
Bij een verplichting is er doorgaans een gefaseerde invoering. Verhuurders kunnen het Vlaams kotlabel gratis aanvragen via hun gemeente of het Vlaams Loket Woningkwaliteit (VLOK).
Het label blijft geldig zolang de onderliggende attesten geldig zijn, met een maximale termijn van tien jaar.
Wat betekent het kotlabel voor verhuurders?
Voor verhuurders is het kotlabel een kwaliteitsstempel die hun pand aantrekkelijker maakt voor studenten en hun ouders. Het label toont aan dat een kot voldoet aan de wettelijke normen, wat een professionele uitstraling geeft en vertrouwen schept bij potentiële huurders.
“Het kotlabel zal weinig meer inhouden dan de wettelijke vereisten zoals brandveiligheid. Het zal niet per se voor een kwaliteitsverschil zorgen, maar het is wel goed dat er een uniform kotlabel is.”
Wat betekent het kotlabel voor de huurder?
Als student hoef je niet langer in het duister te tasten bij het zoeken naar een kot. Een kot met het Vlaams kotlabel garandeert dat je een veilige en kwalitatieve woonruimte huurt. Hierdoor wordt het eenvoudiger om koten onderling te vergelijken en teleurstellingen te voorkomen.
Heeft het kotlabel een impact op de kotprijzen?
Voor koten die al voldoen aan de normen, zal de invoering van het label geen impact hebben op de huurprijs.
Maar indien een verhuurder investeringen moet doen om het kotlabel te verkrijgen, kunnen de huurprijzen licht stijgen. Minister van Wonen Melissa Depraetere (Vooruit) heeft wel aangekondigd te investeren in betaalbare studentenkoten om de druk op de prijzen te verminderen.
Welke steden passen het kotlabel toe en waar is het te vinden?
Veel steden zullen de komende bestuursperiode nog moeten beslissen over het Vlaamse kotlabel. In Gent wordt een ambtelijk voorstel voorbereid, dat zal worden voorgelegd aan het nieuwe college. In de stad Hasselt onderzoekt men momenteel de mogelijkheden voor een implementatie.
Elders is er wel al een besluit: Leuven zal geen verplichting invoeren, maar verhuurders kunnen er eentje aanvragen.
Het Antwerpse Edegem verplicht het kotlabel, al verloopt de invoering gefaseerd op basis van de leeftijd van de huurwoning. De oudste studentenhuisvesting moet eerst voldoen. En ook wie in Mechelen verhuurt, zal verplicht een label moeten aanvragen.
In Brugge reageert men ook positief: daar zal het kotlabel hoogstwaarschijnlijk worden verplicht.
In het kort
Het Vlaams kotlabel is een positieve stap richting transparantie en kwaliteit in de studentenhuisvesting. Voor verhuurders betekent het een manier om de waarde van hun pand te verhogen, terwijl studenten met een gerust hart een veilige woonplek kunnen kiezen.
- Het uniforme Vlaamse kotlabel moet het makkelijker maken om de kwaliteit en veiligheid van studentenhuisvesting te vergelijken.
- Een verhuurder moet attesten kunnen voorleggen die bevestigen dat het studentenkot vergund is, brandveilig is en voldoet aan de woningkwaliteitsnormen.
- De stad of gemeente bepaalt zelf of ze het kotlabel invoert of niet. Gemeenten die niet kiezen voor het Vlaamse systeem, mogen vanaf 2025 geen eigen label meer behouden of invoeren.
Zit je met vragen? Stuur ons gerust een berichtje. Euro Immo helpt huurders en verhuurders met plezier waar nodig. Meer informatie vind je ook op www.vlaanderen.be/kotlabel