26/01/2024

Hoe goed ken jij je woning? PID in de schijnwerpers!

Niet iedereen is bekend met het PID, of het Postinterventiedossier. Waarschijnlijk omdat mensen er pas mee te maken krijgen wanneer ze een woning willen verkopen of verbouwen. Toch is het PID sinds 2001 verplicht en is de meerwaarde van het dossier erg groot. Euro Immo wil het belang van het Postinterventiedossier actief benadrukken bij iedereen. Of je nu een woning koopt, verkoopt of verbouwt… Het Postinterventiedossier is erg waardevol.

PID in ‘t kort

Het Postinterventiedossier is de technische identiteitskaart van je woning die alle geheimen van het gebouw blootlegt. In het dossier vind je volgende zaken zeker terug:

  • huidige en oorspronkelijke plannen,
  • tekeningen,
  • het lastenboek van de woning
  • aanwezige technische installaties,
  • (ver)bouwplannen
  • instructies voor onderhoud en herstellingen,
  • aankoopfacturen en garantiebewijzen,
  • maar ook informatie over verborgen leidingen en zelfs de gegevens van de betrokken architect(en) en hoofdaannemers!

Waarom is dit belangrijk?

Euro Immo noemt het Postinterventiedossier de sleutel tot huiselijke en bouwkundige wijsheid. Het dossier geeft een gedetailleerd inzicht in de technische aspecten van een woning en bevat relevante details die nuttig zijn voor eigenaren en kopers. Zeker wanneer deze wensen te verbouwen.

Deze informatie bevordert het renovatieproces enorm. Dankzij het PID kan er op een veilige en doordachte manier gewerkt worden, worden eventuele problemen correct ingeschat en onaangename verrassingen zo goed als geëlimineerd.

Daarnaast bevat het PID ook specifieke instructies voor onderhoud en herstellingen. Wanneer eigenaars deze opvolgen en de nodige zorg voor hun woning dragen, komt de levensduur van de structurele elementen ten goede.

Ook is het Postinterventiedossier wettelijk verplicht bij de verkoop van een woning die is gebouwd en/of grondig gerenoveerd is na mei 2001. Het niet kunnen voorleggen van een PID kan leiden tot vertragingen en extra kosten, maar hoeft de verkoop niet per se onmogelijk te maken: de betrokken partijen kunnen overeenkomen dat er een PID wordt opgemaakt door de verkoper uiterlijk tegen het verlijden van de notariële akte.

Waar vind ik het Postinterventiedossier van mijn woning?

Veel hangt af van wie de woning heeft gebouwd. Wanneer u zelf alles in goede banen hebt geleid dan zal dit normaliter besproken geweest zijn met uw architect en/of veiligheidscoördinator. In dit geval was u zelf verantwoordelijk voor het Postinterventiedossier waarvoor vele stukken zullen aangeleverd zijn door de architect en de veiligheidscoördinator. Desgevallend zal u zelf het Postinterventiedossier hebben gebundeld en kan u dit afgeven aan de koper.

Wanneer u echter een nieuwbouwwoning hebt gekocht van een professionele aannemer na mei 2001 dan zal deze, als het goed is, u ten laatste 1 jaar na de oplevering zijn bezorgd. Meestal in een boek/kaft met alle stukken verzameld, steeds vaker in digitale vorm via downloadlink, CD, USB-stick,…

Een derde mogelijkheid is de situatie waarbij u een bestaande woning hebt gekocht die is gebouwd of grondig gerenoveerd na mei 2001. In deze situatie werd het postinterventiedossier u overhandigd bij de ondertekening van de notariële verkoopakte.

Is uw woning gebouwd voor mei 2001 en hebt u sindsdien geen ingrijpende renovaties uitgevoerd? Dan hebt u dit document niet nodig.

Mocht u in een situatie zitten waarbij u het Postinterventiedossier wél nodig hebt voor uw verkoop maar niet bezit, dan hoeft u niet te panikeren. Wij bij Euro Immo kunnen u bijstaan in de opmaak hiervan in samenwerking met onze partners. Contacteer ons hier gerust voor.

Wat moet je onthouden?

Het PID is niet alleen een wettelijke verplichting, maar ook enorm nuttig bij verbouwingen en waardevol bij een vastgoedtransactie. Het is dus zeker de moeite waard om aandacht te vestigen op het belang ervan.

Euro Immo helpt je graag met het finaliseren van jouw PID. Het dossier is de sleutel tot een soepele verkoop, aangezien transparantie het vertrouwen tussen koper en verkoper vergroot. Heb je vragen over het Postinterventiedossier van jouw woning? Aarzel niet en stuur ons een berichtje.