06/01/2023

Wat als… jouw woning over een asbestattest moet beschikken?

De bundel papierwerk waaraan je je mag verwachten bij de verkoop van een woning is opnieuw een beetje groter geworden:  naast een energieprestatiecertficaat, een attest van de elektrische keuring, een bodemattest en een postinterventiedossier, is sindskort ook een asbestattest vereist wanneer je een oudere woning van de hand doet. Het asbestattest is louter informatief en geeft aan hoe asbestveilig de woning in kwestie is.

 

Meer weten over het asbestattest? Euro Immo zet enkele FAQ’s op een rijtje.

Onze vastgoedadviseur Michael legt uit: bekijk de video hierboven. 

Wat houdt het asbestattest precies in?

Hoewel het asbestattest verplichte kost is, is het op dit moment louter informatief. Er heerst (nog) geen verwijderingsplicht. Het attest dient de koper enkel te informeren over de asbestveiligheid van de woning. Indien je woning asbesttoepassingen bevat, zal het attest je adviseren over hoe je het kankerverwekkende asbest veilig kan beheren en, indien nodig, verwijderen.

Het attest hoeft er nog niet te zijn wanneer je de woning te koop zet, maar indien het ontbreekt bij het ondertekenen van de compromis, kan de aankoop nietig verklaard worden. Het asbestattest kan dus maar beter zo snel mogelijk toegevoegd worden aan het verkoopdossier.

Is het asbestattest verplicht in mijn woning?

Wanneer de woning die je verkoopt of schenkt, dateert van voor 2001 is een asbestattest verplicht. Recentere woningen zijn niet genoodzaakt een attest voor te leggen, aangezien het asbestverbod dat jaar het levenslicht zag. Het is de eigenaar die het bouwjaar van het pand moet bewijzen: wanneer werd de opbouw gefinaliseerd? Hiervoor is de datum op het kadastraal uittreksel doorslaggevend.

De verplichting geldt trouwens niet enkel voor gezinswoningen, maar ook voor andere gebouwen zoals kantoorruimtes en overheidsgebouwen,… Alsook garages, tuinhuizen en schuren moeten worden onderzocht door een gecertificeerde deskundige en nadien opgenomen worden in een OVAM systeem. Geen enkele entiteit groter dan 20m2 ontspringt de dans, ook wanneer het gaat over meerdere gebouwtjes die samen een grotere grondoppervlakte beslaan.

Wanneer je een appartement verkoopt, dat gebouwd werd voor 2001, hoef je voorlopig enkel een asbestattest aanvragen voor uw eigen appartement. Vanaf 1 mei 2025 geldt de verplichting eveneens voor de gemeenschappelijke delen

Let op: vanaf 2032 moet elke woning van voor 2001 over een asbestattest beschikken, of ze nu te koop staat of niet.

Hoe krijg je een geldig asbestattest?

Je doet beroep op een onafhankelijke, gecertificeerde asbestdeskundige. Alleen deze personen kunnen een asbestattest opmaken, zij werden hiervoor speciaal opgeleid. Gedurende het bezoek Is het niet de bedoeling dat de energiedeskundige grof destructief onderzoek doet.

Na grondige research en een visuele inspectie van de woning, wordt een staal afgenomen (door middel van een kleine boring) van de basisstructuren en elk materiaal dat asbest zou kunnen bevatten. Labo-onderzoek is hierbij een must! Pas na een uitgebreide controle kunnen eventuele risico’s en de staat van de materialen beoordeeld worden.

Wat kan je zelf doen?

  • Zorg ervoor dat de deskundige een vrije toegang heeft tot alle risicovolle plaatsen.
  • Hoe meer gegevens je de deskundige bezorgt, hoe efficiënter het bezoek zal zijn. Denk bijvoorbeeld aan bouw- en verdiepingsplannen, informatie over ingesloten asbest, informatie over beschermd erfgoed op uw eigendom, offertes of opleverattesten van renovatiewerken, of meer informatie over gebruikte bouw- en isolatiematerialen?
Close Up Female Engineer Hand Controling Robot Arm Welding Machine Industrial 40 Modern Factory Backgroundsmart Female Engineer Inspect Quality Control Factory

Deze beoordeling kan twee kanten uit: asbestveilig of niet. Asbestveilig betekent niet per se asbestvrij!

Een locatie krijgt de stempel asbestveilig als in de woning geen asbestmaterialen werden aangetroffen of alleen asbestmaterialen met een laag risico voor de gezondheid. Het is goed mogelijk dat de stof wel degelijk aanwezig is, onder de grond of verstopt in de muren.

De resultaten van het onderzoek worden door de asbestdeskundige in een digitale databank geplaatst, nadien kan de Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij (OVAM) het definitieve asbestattest afleveren. Dit duurt ongeveer twee weken.

Group Engineer Architect Working Office With Blueprints Inspection Workplace Architectural Plan Construction Project Business Construction

Euro Immo raadt verkopers aan tijdig contact op te nemen met een gecertificeerd asbestdeskundige, aangezien zij de enigen zijn die zo’n asbestattest kunnen opstellen.

Bekijk de lijst met gecertificeerde deskundigen hier.

Verkoop je met Euro Immo? Goed nieuws! Euro Immo regelt alles rechtstreeks met de asbestdeskundige en ontlast u op deze manier van alle zorgen.

Meer weten?

Stuur ons gerust een berichtje: verkoop@euroimmo.be
Of bel ons eens op: +32(0) 58 23 65 82

Wat is het kostenplaatje van een asbestinspectie en -attest?

Een asbestinventarisatie kost gemiddeld tussen de 500en 2000euro. De kostprijs is uiteraard afhankelijk van het type eigendom en de hoeveelheid staalafnames die nodig zijn.

In de kostprijs van het asbestattest zit het werk van de deskundige zelf, maar ook een kost voor de OVAM en het labo-onderzoek.

Er zijn subsidies en maatregelen voor particulieren, bedrijven, scholen en verenigingen die worden geconfronteerd met hoge asbestkosten.

Wat is asbest?

Vanaf 1945 werd asbest gretig gebruikt in de bouwsector. Het was slijtvast, brandwerend, isolerend en goedkoop. Pas een halve eeuw later ontdekte men de grote gevaren: de stof bleek zeer ongezond en zelfs kankerverwekkend. Sinds 2001 is het verboden om in ons land asbest te gebruiken. De Europese Unie volgde in 2005.

Hoewel het verbod bijna 20 jaar bestaat, is er nog steeds asbest aanwezig in oudere gebouwen. Meer dan 5.000 toepassingen, zoals bijvoorbeeld golfplaten, isolatie van verwarmingsleidingen, dakleien, vinylvloeren, afvoergoten en keukenkasten, kunnen asbestmateriaal bevatten. In Vlaanderen zit naar schatting nog zo’n 2,3 miljoen ton asbest in 2,7 miljoen gebouwen.

Zolang de toepassingen ongeschonden blijven, loopt niemand gevaar. Pas wanneer het materiaal wordt verplaatst, ontstaat een grote bedreiging voor de gezondheid. Bijvoorbeeld bij renovaties, restauraties of afbraakwerken. Op dat moment komen schadelijke vezels vrij.

Eens ingeademd, kunnen deze vezels ernstige ziektes veroorzaken, zoals borst- en buikvlieskanker, long- en strottenhoofdkanker.

Maak tijdig een afspraak met de asbestdeskundige

De asbestdeskundige heeft voldoende tijd nodig om alle verkregen gegevens te analyseren en het plaatsbezoek voor te bereiden, alsook het onderzoek uitvoeren en de resultaten analyseren en de inventarisatie finaliseren. En ook het attest aanvragen neemt wat tijd in beslag.

Ons advies? Kijk geen asbestattesten uit de boom! Het is mogelijk dat kandidaat-kopers bij de kijkdag van de woning reeds naar een kopie van het asbestattest vragen…

Laat je bijstaan door Euro Immo bij de verkoop van je woning. We gaan samen met jou op zoek naar de juiste asbestdeskundige en bereiden het dossier voor. Op deze manier kan de verkoop zorgeloos verlopen. Wil je meer informatie over de asbestverplichting? Neem zeker een kijkje op de site van de OVAM of stuur ons een berichtje.

Euro Immo beantwoordt met plezier al je vragen.

Stuur ons gerust een berichtje: verkoop@euroimmo.be
Of bel ons eens op: +32(0) 58 23 65 82

Ei Office Filip Leen Lr