Laat je niets wijsmaken: vastgoed blijft de beste investering
Energiekosten van een ongezien niveau, benzineprijzen van datzelfde niveau en een enorme rentestijging. Een winkelkar die duurder wordt en ons spaargeld steeds minder waard… Wat moeten we doen met ons geld? Het blijft een prangende vraag waarop vele mensen verschillende antwoorden hebben. Hoewel Euro Immo zijn klanten niet kan behoeden voor deze en een volgende crisis, willen wij gezond en helder investeringsadvies geven.
In dit blogbericht wordt benadrukt waarom de aankoop van vastgoed de meest rendabele zet blijft, met zowel de hoge rentevoeten als de toenemende inflatie in het achterhoofd.
Enkele jaren geleden was dit blogbericht zodanig vanzelfsprekend, dat we het niet eens hadden moeten schrijven! Natùùrlijk was vastgoed een geweldige investering. Lenen aan 1% op een periode van minder dan 20 jaar? Dankzij de extreem lage rentevoeten en petieterige inflatie werd je bijna slapend rijk.
De tijd van de extreem lage rentes is echter voorbij: de afgelopen maanden trokken de centrale banken interestvoeten opnieuw op. Dit zette heel wat druk op de vastgoedprijzen en is in principe negatief voor vastgoedbeleggers, althans voor diegenen die hun investering deels met hypothecaire leningen financieren. Want wanneer je meer rente aan de bank moet betalen, blijft er voor jou minder over.
Links en rechts wordt gescandeerd: “Vastgoed is niet langer een goede investering!”, maar klopt dat wel?
“Want alles wordt duurder…”
Hoewel stijgende rentes en hoge inflatie een negatieve invloed hebben op de verkoopprijs van woningen, blijft het interessant te investeren in onroerende goederen.
De huidige hoge inflatiecijfers zijn bijvoorbeeld goed voor de huurinkomsten, aangezien de huur jaarlijks aan de inflatie wordt aangepast. Wanneer de huur stijgt, gaan de inkomsten omhoog. Dit betekent dus dat meer inflatie leidt tot een hogere waarde van je vastgoedbelegging.
Vergeet daarboven op je verwachte waardestijging niet en je hebt het verlossende antwoord: vastgoedinvesteringen blijven waardevol.
Wist je trouwens dat het streefdoel van de centrale banken een inflatie van +- 2% bedraagt? Een rentetarief van 2,5%, wanneer de inflatie 2,5% bedraagt, betekent zo goed als gratis lenen. Op die manier kunnen ze prijsstabiliteit handhaven en bijdragen aan de economische groei en werkgelegenheid.
Om verder uit te leggen hoe inflatie en de waardestijging van je woning tegenover elkaar staan, maakt Euro Immo gebruik van de notarisbarometer.
De cijfers geven de jaren tussen 2017 en 2022 weer.
- In West-Vlaanderen zien we een waardestijging van 26,4% voor huizen en 18,5% voor appartementen tegenover 11,35% inflatie over dezelfde periode.
- En in Vlaanderen zien we een waardestijging van 30,02% voor huizen en 22,00% voor appartementen.
Trouwens: kustvastgoed scoort eigenlijk nog beter op de beide barometers! Deze cijfers zijn een gemiddelde en bevatten ook de resultaten van sommige minder gunstig gelegen regio’s in West-Vlaanderen, die het minder goed doen.
“En de rentevoeten…”
Laat je niet misleiden en bekijk alles vanop een afstand: ook al is de huidige rentevoet hoger dan enkele maanden geleden, hij is is nog steeds niet vergelijkbaar met die uit de jaren 80 en 90. Toen waren rentevoeten van rond de 13% de norm! Wie in 1985 200,000 euro leende, betaalde tegen 2005 maar liefst 226,000 euro terug aan de bank.
Leen je vandaag 200,000 aan 2,5%? Dan bedraagt de interestlast 5000 euro. Ondanks de recente rentestijgingen, blijft lenen voor vastgoed goedkoop: je betaalt (voor dezelfde lening) maandelijks +- 850 euro af in tegenstelling tot +- 940 euro in 1985.
Hou rekening met de vier K’s:
- Koersonafhankelijk
De beste manier om je spaargeld voor je te laten werken, is nog steeds beleggen of investeren. Een investering moet opbrengen! Wanneer de waarde van je bezit onderhevig is aan de kleinste verandering binnen de financiële markt, is het niet vanzelfsprekend wanneer je precies van de opbrengst zal kunnen genieten. In tegenstelling tot de aandelenmarkt, is de vastgoedmarkt niet volatiel.
Loopt het niet goed op de beurs, wanneer je het geld wenst te gebruiken? Dan ben je haast verplicht te wachten op een betere koers of zal je genoegen moeten nemen met verlies… Het opgebouwde vermogen via vastgoed is veel minder tijdgevoelig.
- Kies voor bestaand vastgoed
Gezien de hoge grondstofprijzen, blijken toekomstige bouwprojecten niet langer de beste optie: de aannemer rekent de meerprijs namelijk door. Wie een bestaande woning of reeds gerealiseerd pand aankoopt, zal deze (onnodige) kosten vermijden.
- Kijk in de toekomst
Kopers houden maar beter rekening met de naderende renovatie verplichtingen voor gezinswoningen en appartementen. Welk EPC-label heeft je toekomstige woning? Moet er grondig gerenoveerd worden of heeft het pand marge wat energiezuinigheid betreft?
Wens jij meer te weten over de zogenaamde renovatieplicht? Contacteer ons vandaag nog voor een heldere en duidelijke uitleg of neem ons nieuwsbericht omtrent energetisch renoveren eens door. (https://www.euroimmo.be/nieuws/renovatieplicht-voor-gezinswoningen-en-appartementen)
- Klem op de aankoopprijs / Koopsom
Wanneer u toch beslist om een appartement of woning in een nieuwbouwproject te kopen, sluit dan onaangename verrassingen uit en laat in de compromis opnemen dat de vermelde aankoopprijs niet voor herziening vatbaar is.
Onze klanten moeten geen ogen op hun rug hebben, zij worden bijgestaan door experts in immobiliën. Na 40 jaar ervaring en klanttevredenheid van + 95%, mag Euro Immo vandaag uitpakken met transparantie en vertrouwen.
Kassa, kassa!
Wie een woning aankoopt met de intentie die te verhuren doet dubbel profijt, naast de waardestijging van het pand, zijn er ook de huurinkomsten. Die laatste zijn trouwens minder onderhevig aan de inflatie, aangezien de huurprijs mee stijgt.
Ben jij geïnteresseerd in jaar- of seizoensverhuur? Euro Immo legt de verschillen en de voordelen met plezier aan je uit: stuur ons gerust een berichtje! (https://www.euroimmo.be/verhuren)
Conclusie: kopen is nooit gokken
Er wordt vandaag beweerd dat een lening aangaan bij de bank te veel risico’s inhoudt. Maar ook in de huidige economische omstandigheden is het bezit van onroerend goed voor verhuur een zeer voordelige situatie, met of zonder behulp van een lening: vastgoed blijft een hoog rendement op je eigen spaarcenten. Naast de talrijke huurinkomsten, stijgt jouw aangekochte pand ongetwijfeld ook in waarde.
Wie naar de vastgoedmarkt in onze buurlanden kijkt, ziet trouwens meteen dat er op de Belgische markt zelfs nog wat marge is! Ook Euro Immo verwacht een verdere stijging van de vastgoedprijzen, aangezien de vraag exponentieel toeneemt tegenover het aanbod.
Huisvesting is een basisbehoefte. Iedereen heeft een dak boven het hoofd nodig. Het aangekochte pand zal steeds nuttig (en dus ook waardevol) zijn op de verkoop- en verhuurmarkt. De demografische samenstelling van ons land is in beweging: migratie, bevolkingsgroei, meer en meer eenpersoonsgezinnen, kinderen blijven langer bij hun ouders wonen, … maar de bewoonbare oppervlakte is gering. De bouwstop maakt het steeds moeilijker projecten te realiseren en nieuwe gebieden aan te snijden.