09/08/2024

Iedereen mee met het asbestattest GD

Wie vandaag een appartement verkoopt, moet enkel een asbestattest hebben voor het appartement zelf. Vanaf 1 mei 2025 (met een uiterste deadline tegen 2027) is echter ook een asbestattest voor de Gemene Delen (GD) verplicht. Als syndicus bereid Euro Immo zich grondig voor op de nieuwe regels. In dit blogbericht lees je wat het asbestattest precies inhoudt en hoe je eraan geraakt!

Verkoopt u een eigendom uit een pand dat gebouwd is voor 2001? Dan is een asbestattest voor de gemeenschappelijke delen verplicht vanaf 1 mei 2025. Vanaf 2027 zal dit ook afgedwongen worden door de overheid.

Een asbestattest GD is een document dat de aanwezigheid van asbest in de gemene delen van een appartementsgebouw bevestigt of uitsluit. Er wordt vastgesteld in welke mate een gebouw asbestveilig is en of er dringend asbest verwijderd moet worden. Het geeft een gedetailleerd overzicht weer van alle bevindingen omtrent asbest:

  • De exacte locaties waar asbest is gevonden;
  • de staat van het asbestmateriaal;
  • aanbevelingen voor beheer of verwijdering;
  • hoe kunnen de risico’s beheerd dienen te worden;
  • een finale beoordeling of het gebouw ‘asbestveilig’ is.

Tot slot omvat het rapport ook aanbevelingen voor toekomstige inspecties en onderhoud.

Wat staat in een asbestattest?

De conclusies van het attest kunnen variëren van ‘asbestveilig‘ tot ‘dringend te verwijderen‘, wat aangeeft hoe dringend actie vereist is.

  • ‘Asbestveilig’ betekent dat er geen asbestmaterialen zijn aangetroffen of dat het aanwezige asbest geen direct gevaar vormt zolang het in goede staat blijft.
  • ‘Dringend te verwijderen’ wil echter zeggen dat er een acuut gezondheidsrisico is en dat er meteen ingegrepen dient te worden.

In dat laatste geval doe je er als eigenaar goed aan om deze materialen onmiddellijk te laten verwijderen. Dit dient te gebeuren door een erkende firma zodat dit ook kan geattesteerd worden. Vervolgens kan u dit aan de asbestdeskundige voorleggen teneinde een ‘asbestveilig’ rapport te krijgen.

Wat kost een asbestattest?

De kosten van een asbestattest variëren afhankelijk van de grootte en complexiteit van het gebouw. Om een geldig asbestattest te bekomen, dient de asbestdeskundige een visuele, niet-destructieve inspectie uit te voeren.

Gemiddeld kan je rekenen op enkele honderden tot duizenden euro’s. De prijs van de tussenkomst van de asbestdeskundige wordt onder meer bepaald door:

  • omvang van de te inspecteren gebouwen en het terrein
  • ouderdom en renovatiegraad: in oudere, weinig gerenoveerde woningen of gebouwen is de kans groter op het aantreffen van verschillende asbestmaterialen
  • aantal monsternames en labo-analyses
  • ‘retributiekost’ van het attest (50 euro). De asbestdeskundige moet deze kost aan de OVAM betalen. De asbestdeskundige rekent dit door aan de klant.

De eigenaar kan een bijkomend onderzoek aanvragen, al ligt de kostprijs in dat geval iets hoger.

Hoelang duurt het voor ik een asbestattest krijg?

De doorlooptijd voor het verkrijgen van een attest voor asbest kan variëren van enkele weken tot enkele maanden, afhankelijk van de beschikbaarheid van de deskundige en de omvang van de inspectie. Wacht dus niet te lang!

Contacteer ons met je vragen en plannen omtrent het asbestattest. Als ervaren syndicus helpt Euro Immo je graag op weg. Bovendien beschikken wij bij Euro Immo over partners die deze keuringen voor u kunnen doen, kostenefficiënt en zonder wekenlange wachttijden.

Wanneer is een asbestattest nodig?

Een asbestattest is nodig voor alle gebouwen die voor 2001 zijn opgetrokken. Op dit moment is dit in appartementsgebouwen enkel maar voor de privé-appartementen, binnenkort dus ook voor de gemeenschappelijke delen zoals de inkomhal, trapzalen,… Het bouwjaar wordt bepaald aan de hand van officiële bouwvergunningen en gemeentelijke archieven. Indien er ondertussen ingrijpende werken zijn uitgevoerd en reeds asbest werd verwijderd, moet dit gedocumenteerd en bewezen worden aan de hand van eerdere inspectierapporten en certificaten van verwijdering.

Binnen iets meer dan twee jaar zullen de meeste gebouwen moeten beschikken over een asbestattest Gemene Delen (GD). In 2032 wordt de regel uitgebreid. Vanaf dan zal voor elke toegankelijke constructie die gebouwd is vóór 2001 en waarvan u eigenaar bent, een asbestattest verplicht zijn, ook wanneer er geen plannen voor overdracht (lees: verkoop) zijn.

Binnenkort heeft iedereen een asbestattest nodig! Schakel Euro Immo tijdig in als syndicus! Wij laten een asbestattest voor onze klanten opstellen. Ons team legt toekomstige inspecties vast en beheert eventuele risico’s.