06/01/2023

Mag je als mede-eigenaar zomaar een laadpaal installeren?

Mede-eigenaars van een appartementsgebouw stellen steeds vaker vragen over de installatie van laadpalen voor elektrische wagens. Een laadstation bij je thuis is nu eenmaal beter voor je portemonnee en je gebruikscomfort. Euro Immo geeft tips en tricks en licht met plezier de procedure toe: hoe installeer je een laadpaal als mede-eigenaar en waar moet je rekening mee houden?

Onze vastgoedadviseur Timon legt uit: bekijk de video hierboven. 

Er rijden steeds meer elektrische wagens rond in ons land en als het van de Vlaamse regering afhangt, worden vanaf 2029 enkel nog elektrische wagens ingeschreven. Heb jij ook reeds gekozen voor voordelig en energiebewust elektrisch rijden? Dan moet je je wagen kunnen opladen.

Dit kan via het gewone stopcontact met een laadkabel. In dat geval heb jij van niemand goedkeuring nodig. Wie in een appartement woont, hoeft enkel een melding te maken aan de vereniging van mede-eigenaars. Op voorwaarde dat alle benodigdheden op privatieve eigendom geïnstalleerd zijn én op de eigen teller voorzien werd.

Toch is het niet onhandig om thuis over een laadpaal te beschikken, maar  mag je als mede-eigenaar zomaar een laadpaal installeren in een appartementsgebouw?

Het syndicusteam van ons kantoor krijgt maandelijks heel wat vragen én aanvragen binnen.

Een eenvoudige procedure

Wie een laadpaal wil installeren en gebruiken in een mede-eigendom, moet toestemming krijgen van de vereniging van mede-eigenaars.

De vereniging van mede-eigenaars, afgekort VME, is een rechtspersoon waarin alle mede-eigenaars van een bepaald gebouw (of groep van gebouwen) vertegenwoordigd worden.

Sinds 2019 heeft elke mede-eigenaar en erkende nutsoperator het recht om kabels, leidingen en gelijkaardige faciliteiten aan te leggen in de gemene delen van een gebouw. Er zijn richtlijnen en een procedure voorzien om de installatie van elektrische laadpalen in appartementsgebouwen te faciliteren. 

Allereerst verzendt de aanvrager een aangetekend schrijven aan de andere mede-eigenaars – in gebouwen zonder vereniging van mede-eigenaars – of naar de syndicus voor gebouwen mét VME.

Wens je als huurder een laadpaal installeren? Het spreekt voor zich dat je eerst de eigenaar van het appartement hierover contacteert.

Vanaf 2023 wordt de procedure zelfs nog eenvoudiger! Op de Algemene Vergadering zal standaard gepolst worden naar het draagvlak om de mede-eigendom te voorzien van een laadpaal.

De VME heeft twee maanden om zich te buigen over het verzoek. Gedurende die periode kan er bezwaar aangetekend worden. Nadien zal een gewone meerderheid van 50 + 1 de laadpaalaanvraag goed- of afkeuren. Kent de stemming een negatieve afloop? Dan kan de aanvrager een procedure opstarten bij de vrederechter.

Wat kost een laadpaal en wie betaalt dit?

Afhankelijk van het soort laadpaal bedraagt het prijskaartje tot 1.500 euro, zonder btw. Daarbovenop komt nog de kostprijs van verplichte keuring (100 euro) en de installatiekosten.

Wanneer een eigenaar de laadpaal voor privégebruik wil installeren, zijn alle bovenstaande kosten voor diens portemonnee. Alsook de beheer- en onderhoudskosten.

Wanneer een privatief oplaadpunt in de toekomst een tweede of meerdere eigenaar(s) zou krijgen, dan worden de gemaakte aansluitingskosten herberekend. Op het einde van de rit heeft iedere gebruiker zijn deel betaalt.

Met de milieuvriendelijke toekomstplannen van de overheid in het achterhoofd, is het niet oninteressant om als VME te kiezen voor een gemeenschappelijke laadinfrastructuur. Die kan er komen na een tweederdemeerderheid en zorgt ervoor dat iedereen op termijn eenvoudig kan aansluiten.

Welke laadpaal moet ik kiezen?

Elektrische laadpalen zijn verkrijgbaar in talloze uitvoeringen en designs. Men onderscheid vier verschillende types. Drie voor thuis, eentje voor onderweg. Elke laadpaal heeft zijn eigen voor- en nadelen.

1. Een laadpaal met vaste laadkabel:

Een praktische oplossing met vaste laadkabel. Inpluggen en opladen! Je hoeft geen losse oplaadkabel mee te nemen om je wagen te verbinden met de laadpaal, zoals bij publieke oplaadpunten het geval is.

2. Laadpaal zonder vaste laadkabel:

Het outlet laadstation. Hierop kan je vrijwel elk type elektrische wagen aansluiten. Voor dit type laadpaal heb je wel steeds een additionele laadkabel nodig. Uithalen, inpluggen en opladen!

3. Snellaadpaal:

In minder dan een half uurtje tijd je wagen volledig opladen? Kan! Al is de laadtijd omgekeerd-evenredig met de prijs. Dit type laadpaal is niet enkel in aankoop vier keer duurder, de installatiekosten ligt ook een pak hoger.

4. Mobiele ‘laadpaal’:

Een mobiele autolader, ook wel ’thuislader’ genoemd. Deze kan aangesloten worden op een standaard stopcontact. Er is namelijk een ‘elektronisch kastje’ in de kabel verwerkt, dat een vlotte verbinding mogelijk maakt tussen de elektrische wagen en het stopcontact. Dankzij de mobiele laadpaal kan je zelfs met je elektrische wagen op reis.

Je kan niet eender welke laadpaal zomaar overal installeren. Elektro Decat, een professioneel installateur en beheerder van innovatieve, technische installaties, dacht vier specifieke installatie scenario’s uit.

1. Ondergrondse parkeergarage in aparte garageboxen

Kostprijs €1895 per parkeerplaats, inclusief bekabeling, installatie en keuring. Alsook (optionele) laadpaal en branddetectiesysteem.

2. Ondergrondse parkeergarage met open parkeerplaatsen

Kostprijs €1990 per parkeerplaats, inclusief bekabeling, installatie en keuring. Alsook (optionele) laadpaal en branddetectiesysteem.

3. Bovengrondse publieke parking met laadpaal

kostprijs €4000, inclusief bekabeling, installatie en keuring.

4. Bovengrondse publieke parking met power charger

Kostprijs vanaf €95.000. Met zo’n cabine is je wagen volledig opgeladen in minder dan een half uur tijd!

Wat met het verbruik?

Het is vanzelfsprekend dat je meer energie zal verbruiken, wanneer jij je elektrisch voertuig bij je thuis wenst op te laden. De meeste mensen doen dit ‘s nachts, aangezien een lege batterij ‘langzaam opladen’ 6 tot 8 uur in beslag kan nemen.

Gaat het om een privatieve laadpaal met aparte teller? In dat geval elektriciteitskosten zijn onbetwistbaar ten laste van de gebruiker(s) in kwestie.

Indien de privatieve laadpaal aangesloten werd op een gemeenschappelijke teller, of het een gemeenschappelijke laadpaal betreft, moet de syndicus aantreden: het is zijn taak het exacte verbruik individueel te berekenen. Dankzij de samenwerking met Elektro Decat kan de syndicus van Euro Immo hiervoor vertrouwen op een specifiek meet- en facturatiesysteem. Elke mede-eigenaar ontvangt automatisch de juiste afrekening.

Electric Car Power Charging 1

Is een laadpaal veilig?

Allereerst is het belangrijk dat de installatie volgens de regels van de wet én ‘de kunst’ gebeurt. Werk daarvoor enkel samen met een erkend installateur. Euro Immo bezorgt je met plezier de gegevens van een aantal experten.

Idealiter wordt de laadpaal overdekt, buiten en minstens tien meter van de woninggevel geïnstalleerd, maar dat lukt natuurlijk niet overal. Het is goed mogelijk dat er een laadpaal geïnstalleerd wordt in de ondergrondse parking of kelder van het appartementsgebouw.

Maar is dat niet gevaarlijk? We weten ondertussen dat een (batterij)brand degelijk tot de risico’s behoort… Om de vlammen zo snel mogelijk te detecteren en te controleren, is maar beter een algemene brandcentrale aanwezig. Alsook een betrouwbare brandwerende afscheiding tussen de kelder en/of de ondergrondse garage.

Onze syndicus raadt ook aan te kiezen voor het type laadpaal dat geen stroom meer toedient van zodra de brandcentrale wordt geactiveerd. Contacteer Euro Immo voor meer informatie.

Indien de batterij reeds bij de brand betrokken is, moet de brandweer het voertuig volledig onderdompelen in een bak met water. Een moeilijke klus, zeker wanneer de auto zich in een ondergrondse parking bevindt. Gelukkig zijn de hulpdiensten goed voorbereid en dankzij de algemene brandcentrale, tijdig onderweg.

Je wil een laadpaal installeren in een (mede-)eigendom?

Laat je voldoende informeren en helpen. De syndicus van Euro Immo licht je graag in over de moeilijkheden en stelt je met plezier voor aan een professioneel installateur. Eentje die jouw laadpaal veilig en verzorgd installeert.

Want niet elke woning of appartement is even geschikt voor de installatie van eender welke laadpaal, en niet elke elektrische wagen is geholpen met elk type laadpaal. En zo is een langzaamladende auto met een snellaadpaal verbinden, ook niet het beste idee…

En het is ook belangrijk dat het elektrisch vermogen van het gebouw gevrijwaard blijft. Bij het aanleggen van de elektriciteit gingen netbeheerders ervan uit dat niet iedereen op hetzelfde moment alle vermogen aanspreekt. Elektrische wagen brengen daar verandering in, aangezien de bewoners nu tegelijk erg veel stroom gebruiken… De originele gelijktijdigheidscoëfficiënt moet herberekend worden.

Er komt meer bij kijken dan gedacht! Wie het safe wil spelen, schakelt Euro Immo in. Ons team werd professioneel gebriefd door Elektro DECAT en kan steeds op hun expertise rekenen.

Is er vraag naar een (gemeenschappelijke) laadpaal in jouw appartementsgebouw? De syndicus gaat meteen aan de slag.

Eerst berekenen wij een richtprijs per mede-eigenaar. Daarna krijgt Elektro Decat van ons de toestemming om een voorstudie te houden met betrekking tot brandveiligheid, hoogspanning, bekabeling, afspraken met brandweer en Fluvius,…

Op basis van die resultaten ontvangt Euro Immo een prijsofferte op maat, die we aan de VME voorleggen op een volgende BAV of AV. Na goedkeuring kunnen de werken uitgevoerd worden door Elektro Decat.

Koopt een mede-eigenaar pas later een elektrische wagen? Dan kan die zijn laadpaal vlekkeloos zelf installeren, aangezien alle kabels en benodigdheden reeds aanwezig zijn.

Ei Office Ellen Inge Timon Lr

Conclusie? Enkel met de juiste ondersteuning kan je optimaal genieten van en vertrouwen op een laadpaal bij je thuis.
Euro Immo gaat graag met jou aan de slag. Contacteer ons vandaag nog.

Stuur ons gerust een berichtje: verhuur@euroimmo.be

Of bel ons eens op: +32(0) 58 23 65 82