Deel je woningpas digitaal of print hem uit

Hoewel het al enige tijd mogelijk is voor eigenaren om hun woningpas online raad te plegen, was het niet eenvoudig om de informatie te delen met derden of deze openbaar te maken voor het grote publiek. Tot nu. In één handomdraai kunnen huiseigenaren hun woningpas downloaden en delen met iedereen die interesse heeft.

Bij elk huis of nieuw appartement in Vlaanderen hoort een woningpas. Woningen in Wallonië of Brussel hebben geen woningpas. De pas is volledig gratis en te bezichtigen via woningpas.vlaanderen.be of bijbehorende app. Inloggen doe je via itsme of via je eID en kaartlezer.

Je kan er gedetailleerde informatie terug over je woning: denk aan officiële overheidsattesten, -data en eventuele renovatiewerken. De woningpas beschikt over al deze gegevens en brengt ze overzichtelijk samen op één plek.

Tot voor kort was de woningpas louter via het gelijknamige, persoonlijke platform te bezichtigen online en dus was het niet evident om de informatie met anderen te delen, bijvoorbeeld met je notaris, makelaar, architect of een potentiële koper voor je huis,… Er werd naar een oplossing gezocht…

Actua Woningpas Content

De vernieuwde werking van de woningpas

Sinds kort zijn huis- of appartementseigenaars in staat de woningpas niet alleen online te bekijken, maar ook een digitale kopie te bewaren, te downloaden en/of uit te printen. Op die manier kunnen de documenten eenvoudig gedeeld worden met potentiële kopers, huurders en experts.

Er zijn twee mogelijke opties:

  • Je downloadt een korte versie, gericht op samenvattende gegevens met betrekking tot de energieaspecten van de woning, het isolatieniveau van de constructiedelen, bekende installaties en de overstromingsgevoeligheid van de woning en het perceel.
  • Je downloadt een lange en meer uitgebreide versie, die een samenvatting bevat van alle aspecten die in de woningpas bekend zijn. Naast energie, isolatie en installatie omvat deze versie ook bodeminformatie, de mobiscore, gegevens over water en riolering, overstromingsgevoeligheid van de woning en het perceel, het groenblauw peil, vergunningen, informatie over woningkwaliteit, een overzicht van uitgevoerde renovatiewerken en een lijst van digitaal bekende attesten van de woning.

De opgevraagde informatie kan direct worden afgedrukt of opgeslagen als een digitaal PDF-document, waarna het eenvoudig kan worden gedeeld met iedereen die interesse heeft. Op voorwaarde dat de gegevens bekend zijn bij de overheid natuurlijk.

Wanneer je geen woningpas hebt, en je profiel leeg is online, zijn er waarschijnlijk te weinig gegevens officieel beschikbaar, bijvoorbeeld omdat je woning geen EPC-document of EPB-aangifte heeft. Die gegevens worden stapsgewijs aangevuld.

De voordelen van je woningpas delen

De woningpas is het digitale paspoort van een woning. Hij verstrekt informatie over verschillende aspecten van het gebouw, zoals energieaspecten, isolatieniveau, mobiliteitsscore, water en riolering, eventuele installaties, bodeminformatie, overstromingsgevoeligheid, vergunningen, woningkwaliteit, uitgevoerde renovatiewerken, en officiële digitale attesten.

  1. Alle nodige en officiële informatie is netjes gecentraliseerd en voorkomt dat eigenaars alle documenten zelf moeten bijhouden of zoeken.
  2. Het delen van de woningpas zorgt ervoor dat potentiële kopers of huurders in één oogopslag alle nuttige informatie over de woning kunnen raadplegen,
  3. En ook experts krijgen met de woningpas meteen een idee van de huidige toestand van de woning, wat meer dan handig is voor wie renovatiewerken gepland heeft en advies nodig heeft van een energiedeskundige of architect.

Er zijn enkel winnaars wanneer een woningpas gedeeld wordt. Dankzij het vernieuwde systeem is dit nu zelfs eenvoudiger dan ooit: het is mogelijk een woningpas zowel digitaal als op papier te delen.

Ben je benieuwd naar jouw woningpas? Weet je niet waar je deze kan raadplegen? Stuur Euro Immo een berichtje en ons team helpt je graag verder. We leggen met plezier het volledige reilen en zeilen van de woningpas uit.