07/07/2021

U koopt een woning: welke kosten komen daarbij kijken?

Wanneer u een huis of appartement koopt, betaalt u ook een aantal andere, bijkomende kosten. Een akte laten opstellen bij een notaris is niet gratis en ook de Vlaamse fiscus zal zijn deel komen halen. De extra kosten worden berekend op basis van belangrijke aankoopdetails. Aangezien er heel wat uitzonderingen en variaties bestaan, kan dit erg complex worden. Het is tijd enkele zaken te vereenvoudigen, en EURO IMMO wil u daarbij helpen. Bereken samen met ons uw extra kosten!

Onze vastgoedadviseur Michael legt uit: bekijk de video hierboven. 

Scenario 1: u koopt een bestaande woning

Wie een bestaande eigendom koopt, betaalt registratiekosten bovenop de aankoopprijs. In Vlaanderen gaat dit over 10% van de verkoopprijs, al zijn er kortingsmogelijkheden wanneer dit uw eerste en enige woning is.

Zo wordt het percentage van de registratierechten verlaagd van 10 naar 6% en kan er een bijkomende korting worden bekomen wanneer de aankoopprijs niet hoger is dan €200.000 of €220.000 in centrumsteden. In dat geval worden op de eerste €80.000 géén registratierechten betaald.

Concreet:

  • U koopt een woning van €150.000 en beschikt op vandaag reeds over een eigendom; dan betaalt u €15.000 registratierechten.
  • U koopt dezelfde woning van €150.000 als eerste en enige woning, dan betaalt u slechts 6% registratierechten op €70.000 of omgerekend €4.200.

Scenario 2: u koopt een nieuwbouwwoning

De aankoop van een nieuwbouwwoning verloopt wat complexer. Vaak is het zo dat deze woningen of appartementen verkocht worden door meerdere partijen waardoor de waarde van de grond en de waarde van de constructies gesplitst worden. In dit geval betaalt u op de waarde van de grond registratierechten zoals hierboven uitgelegd en op de waarde van de constructies BTW.

Het tarief van de BTW is standaard 21%. Enkel onder zeer specifieke voorwaarden kan hiervoor een gunsttarief van 6% gelden.

Wanneer het pand echter door één partij wordt verkocht, dan valt steeds de volledige aankoopsom onder het stelsel van de BTW.

In cijfers:

  • U koopt een nieuwbouwappartement van €150.000 met een splitsing van grond- en constructiewaarde van respectievelijk €50.000 en €100.000. Dan bedragen de registratiekosten €5.000 (of minder met eventuele kortingen) en betaalt u €21.000 BTW. Dit komt op een totaal van €26.000.
  • Wanneer u datzelfde appartement koopt aan één eigenaar (zonder splitsingen) dan betaalt u €31.500 BTW.

Scenario 3: u koopt een nieuwbouwwoning aan, die door een eerste eigenaar verkocht wordt binnen twee jaar na aankoop.

Doet de eigenaar van wie u deze woning koopt nog voor het verstrijken van twee jaar afstand van zijn/haar nieuwbouwwoning, dan betaalt u steeds 21% BTW op de volledige aankoopsom.

Naast een van bovenstaande scenario’s, moet u ook rekening houden met het opstellen van de notariële akte. Aangezien notarissen niet gratis werken, dient u dus ook hun ereloon en aktekosten te betalen. Naargelang de kostprijs van de woning, gaat dit over bedragen tussen de €2.500 en €5.000.

Ziezo! U weet nu alvast welke kosten er bovenop de aankoopsom betaald moeten worden. Mocht u hieromtrent nog enkele vragen hebben, kan u onze verkoopadviseurs contacteren! Het is nu eenmaal een ganse boterham … Gelukkig helpt EURO IMMO u graag met smeren.