Vlaamse huurprijzen opnieuw fors gestegen
Voor het tweede jaar op rij gaan de huurprijzen in Vlaanderen de hoogte in. Wie de prijzen van dit jaar vergelijkt met die van twee jaar geleden, merkt een verschil op van 11,30%. “Een recordstijging”, zegt CIB-communicatiedirecteur Kristophe Thijs in een recent persbericht. Vastgoedfederatie CIB onderneemt elk jaar een grootschalig onderzoek waarin de zij de Belgische huurcontracten onder de loep nemen. Op basis van die cijfers wordt een Huurbarometer opgemaakt voor datzelfde jaar en kunnen voorspellingen gemaakt worden voor het jaar nadien. Ontdek de Huurbarometer van 2023 en de voorspellingen voor 2024 in dit blogbericht.
Huurbarometer 2023
Een woning huren in Vlaanderen is duurder dan ooit. Of je nu een appartement, een rijhuis of een halfopen of vrijstaande woning zoekt, de prijsstijging geldt voor elk type woning. Dat blijkt uit een onderzoek van de beroepsvereniging voor vastgoedmakelaars, syndici, rentmeesters en toeristische verhuurkantoren CIB, in samenwerking met verzekeringsmakelaar Korfine.
Nadat de gemiddelde huurprijs in 2022 al met 5% omhoog ging, waren de voorspellingen voor 2023 niet mals. En zo geschiedde. CIB spreekt in een persbericht zelfs over een recordstijging: “De gemiddelde huurprijs in Vlaanderen bedroeg vorig jaar 868 euro per maand, dat is 52 euro meer dan in 2022 en maar liefst 90 euro meer dan in 2021.”
Hoge inflatie, slechte huurmarkt
Het onderzoek bekijkt meer dan 55.000 verhuringen die vorig jaar via een vastgoedkantoor tot stand kwamen en sluit volledig aan bij de voorspellingen van vorig jaar: net zoals in 2022, liggen de prijsstijgingen in lijn met de hoge inflatie.
En naast dat inflatie-effect, zorgt ook het onevenwicht tussen vraag en aanbod voor hogere huurprijzen. “De vraag is sterk gestegen en het aanbod is niet gevolgd.” Kristophe Thijs, CIB-communicatiedirecteur, legt de vinger op de wonde: “De uitval van oudere huurwoningen versnelt, terwijl de instroom van nieuwe panden vertraagt. De hoge interestvoeten hebben geleid tot een afkoeling van de koopmarkt.” Begin 2022 werd het voor beleggers tijdelijk oninteressant nieuwbouwappartementen aan te kopen voor verhuur.
Voor sommige panden, zeker die met een goedkopere en betaalbare huurprijs, is de concurrentie verdubbeld. Ook onze collega’s zien dit gebeuren: “Het gaat hard op de huurmarkt. 25 kandidaten voor dezelfde woning is de voorbije twee jaar geen alleenstaand geval.” Het was slechts een kwestie van tijd voor dit onevenwicht zich vertaalde in hogere huurprijzen, bovenop het inflatie-effect.
Vlaams-Brabant is de duurste provincie…
Hoewel het om een globale prijsstijging gaat, nemen de huurprijzen uiteraard niet overal evenveel toe. In Vlaanderen bedroeg de gemiddelde huurprijs 868 euro per maand, met Brussel als uitschieter met een verschil van 8,6% tot 1.249 euro. En in het zuiden van ons land stegen de huurprijzen met 4,3% tot gemiddeld 791 euro per maand.
De Vlaamse huurprijzen stegen het sterkst in Vlaams-Brabant, gevolgd door West-Vlaanderen, Limburg, Antwerpen en Oost-Vlaanderen.
- Met een stijging van 7,4 procent (tot gemiddeld 1.042 euro) is Vlaams-Brabant sinds vorig jaar de duurste provincie van Vlaanderen om een woning in te huren. Voor het eerst stootte Leuven dan ook de andere centrumsteden van de troon: in 2023 bedroeg de gemiddelde huurprijs 1.013 euro, een stijging met bijna 15 procent.
- Na Vlaams-Brabant volgt West-Vlaanderen (+6,9% tot 793 euro), dan Limburg (+6,5% tot 823 euro) en Antwerpen (+6,1% tot 891 euro). In Oost-Vlaanderen werd huren +5,7% duurder, tot 844 euro.
West-Vlaanderen blijft volgens het onderzoek en persbericht van CIB de goedkoopste provincie om te wonen. De huurprijzen bedragen er gemiddeld net geen 800 euro per maand.
De huurprijs voor appartementen en rijhuizen nam met +- 6,50 procent toe. Wie een huurcontract afsloot voor een halfopen woning betaalde 7,32% meer dan in 2022 voor datzelfde huurcontract. Een groot verschil met iemand die een vrijstaande woning huurt (+0,42%). Opvallend is ook de enorme stijging in het huren van studio’s en studentenkamers in West-Vlaanderen: daar ziet CIB een verschil van meer dan 10%.
Wanneer zullen de huurprijzen weer dalen?
Dat de prijsstijgingen gesitueerd blijven tussen de 5,7% en 7,4% getuigt van uniformiteit. Het is een indicatie dat de factoren die de prijzen in 2023 omhoog duwen, globaal van aard zijn en dat er dringend iets moet veranderen.
“Als er niets ondernomen wordt, zullen niet alleen de prijzen stijgen, maar ook het aantal gezinnen dat zich geen huurwoning meer kan veroorloven”, signaleert Thijs. “Deze editie van de Huurbarometer moet een wake-up call zijn.”
Naast meer sociale woningen, wil het CIB de politiek dan ook vragen het investeringsklimaat voor verhuurders opnieuw te verbeteren: “Dat kan bijvoorbeeld door het verlaagde btw-tarief van 6 procent voor sloop en heropbouw toch te behouden voor investeringen in private huurwoningen”, aldus Thijs.
Ons blogbericht is gebaseerd op het onderzoek (Persbericht Huurbarometer 2023 – Brussel – def.pdf (flexmail.eu)) dat CIB in samenwerking met Korfine uitvoerde. Ze bekeken maar liefst 55.000 huurcontracten die in 2023 werden afgesloten.
Wil je meer weten over de Huurbarometer of het investeringsklimaat van dit jaar? Ben je benieuwd naar de (ver)huur voorspellingen voor 2025? Stuur ons een berichtje, Euro Immo bespreekt met plezier jouw opties.